Europa praat pas weer met Athene na het referendum

Tot aan het euroreferendum aanstaande zondag zal er niet meer met Griekenland worden onderhandeld. Dat is gisteren besloten door de Eurogroep (de groep van ministers van Financiën van landen waar met de euro betaald wordt).

Het besluit volgt op zeer tegenstrijdige acties van de Griekse regering, die in de afgelopen dagen EU-eisen over bezuinigingen en hervormingen afwees, toen accepteerde en daarna toch weer afwees. „Ik vind de situatie zeer spijtig, gezien de sterke vastbeslotenheid van het Griekse volk om in de eurozone te blijven”, zei Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem.

Angela Merkel sluit verdere gesprekken deze week uit. „We kunnen de uitkomst van het referendum rustig afwachten, want Europa is sterk”, aldus de Duitse bondskanselier.

François Hollande zei juist liever niet te wachten. De Franse president vindt dat risicovol. „Het is beter om te kiezen voor zekerheid dan om in het diepe te springen.” Maar de meeste EU-leiders zijn het vertrouwen in Alexis Tsipras kwijt, door diens onnavolgbare manoeuvres: vrijdag schreef de Griekse premier onverwacht een referendum uit over de eisen die de EU stelt in ruil voor noodsteun, en adviseerde meteen om tegen te stemmen. Dinsdagnacht accepteerde Tsipras die eisen alsnog, in een brief aan de Eurogroep. Gisteren kondigde hij aan dat het referendum doorgaat en herhaalde hij zijn negatieve stemadvies.

EU-eisen worden strenger

Dinsdagnacht liep Griekenlands EU-hulpprogramma af. Het land moet nu een nieuw hulpverzoek indienen, voor nieuwe noodsteun. Tsipras denkt een betere deal te krijgen als de Grieken zondag ‘nee’ stemmen.

Maar Dombrovskis zei gisteren dat de eisen voor een nieuwe hulpprogramma juist strenger zullen zijn, omdat de economische situatie in Griekenland snel verslechtert. Deze week ontstond er een bankrun en moesten er kapitaalbeperkingen worden ingesteld. Griekse banken zijn sinds maandag dicht. „Dit is zeker een meer gecompliceerde situatie”, aldus de eurocommissaris.

Tsipras verweet de EU gisteren „ondemocratisch handelen”. In Griekenland gestalde banktegoeden zijn veilig, beloofde de premier, die „volledige verantwoordelijkheid” neemt voor een oplossing van de geldcrisis. De Raad van Europa, die waakt over mensenrechten en democratie, verklaarde gisteren dat het Griekse referendum „niet aan internationale standaarden” voldoet, onder meer omdat mensen wordt gevraagd om binnen één week een mening te vormen over zeer complexe materie.

    • NRC