Gestolen werken terug

Bij het veilinghuis Gorringes in het Britse plaatsje Lewes zijn vijf negentiende-eeuwse schilderijen opgedoken, die 43 jaar geleden zijn ontvreemd uit het toenmalige buitendepot van het Amsterdam Museum en het Stedelijk. Ze zijn inmiddels weer terug in het depot van het Amsterdam Museum.

Van de 49 schilderijen die in 1972 verdwenen, zijn er inmiddels 31 terug. De vijf nu teruggevonden schilderijen werden ontdekt via het Art Loss Register, dat werd geraadpleegd door het veilinghuis nadat de schilderijen waren aangeboden. De particulier die de schilderijen wilde verkopen, was niet op de hoogte van de herkomst van de schilderen.

Het gaat om Een harpspeelster van de Belgische schilder Charles van Beveren, Fluitspeler met schapen van Frederik Hendrik Kaemerer, De dood van generaal Hans Willem van Aylva door Charles Rochussen, Het rustende model van de Frans-Poolse kunstenaar Emile Eisman Semenowsky en Een zittende page en een hondje door de Belgische schilder Florent Willems.

„Het is een unicum dat werken na zo’n lange tijd nog worden teruggevonden”, zegt directeur Paul Spies van het Amsterdam Museum.