Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gemeenteraad Amsterdam tegen sluiten meer ramen op de Wallen

De Wallen.
De Wallen. ANP / Jerry Lampen

De gemeenteraad van Amsterdam is definitief tegen het sluiten van meer prostitutieramen op de Wallen. Dat bleek vanochtend tijdens een commissievergadering. Op de planning staat de sluiting van nog eens 83 ramen, bovenop de 126 die al gesloten zijn.

Dat is gebeurd in het kader van het ‘Project 1012’, waarmee de gemeente Amsterdam de leefbaarheid in het Wallengebied (postcodegebied 1012) wil vergroten, door malafide ondernemers te weren en de monocultuur (ramen, coffeeshops) aan te pakken, vanuit de overtuiging dat criminaliteit en verloedering met elkaar samenhangen. Het beleid werd in 2007 geïntroduceerd door toenmalig PvdA-wethouder Lodewijk Asscher vanwege de zware criminaliteit in de buurt.

De nieuwe coalitie van D66, VVD en SP (voor het eerst zonder de PvdA) is tegen de sluiting van meer ramen. Volgens D66 verliezen sekswerkers daardoor hun werkplek en raken ze uit het zicht van de politie. D66-raadslid Ariëlla Verheul verwees naar een onderzoek naar de sluiting van de ramen in Utrecht, waaruit bleek dat sluiting een averechts effect heeft. De SP was altijd al tegen sluiting van ramen. De VVD steunde dat eerst wel, maar stelt dat sluiting van ramen “nooit een doel op zich is geweest”.

Het sluiten van ramen is een onderdeel van het project 1012 (net als het sluiten van coffeeshops). Juridisch is het niet haalbaar helemaal te stoppen met sluiting van ramen. De coalitie wil daarom dat zo min mogelijk ramen gesloten worden.

Protest sekswerkers

Dit jaar protesteerden ruim honderd prostituees in Amsterdam tegen de sluiting van hun ramen. Ze boden een petitie aan burgemeester Van der Laan aan. Volgens hun belangenvereniging PROUD raken zij er hun werkplek door kwijt.

Lees ook: Sluit ramen en ogen niet: daar help je sekswerkers niet mee, een opiniestuk van raadsleden van de Amsterdamse D66, VVD en SP