Familie Henriquez stelt staat aansprakelijk voor zijn dood

Demonstratie in Den Haag tegen de gewelddadige dood van de Arubaan Mitch Henriquez.
Demonstratie in Den Haag tegen de gewelddadige dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Foto ANP/ Arie Kievit

De familie van de overleden Mitchel Henriquez (42) heeft de Staat der Nederlanden aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de dood van de Arubaan. Dat heeft de Arubaanse advocaat Edwina Henriquez (geen familie) tegenover NRC Handelsblad verklaard. Ze zegt te handelen namens de familie.

Bij de aansprakelijkstelling gaat het onder meer om gederfde inkomsten voor familieleden van Henriquez zoals zijn moeder die afhankelijk was van de inkomsten die haar zoon binnenbracht. Henriquez had overigens geen vast werk, en woonde sinds zijn scheiding bij zijn moeder in. Daarnaast laat hij de zorg van drie kinderen na, een 13-jarige zoon, en twee geadopteerde kinderen.

Staat betaalt al kosten begrafenis

Een andere eis van de familie, dat Nederland de kosten betaalt van de begrafenis en van het overbrengen van het stoffelijk overschot van Henriquez naar Aruba, is inmiddels ingewilligd. De gemeente Den Haag zal ervoor zorgen dat die vergoed worden, zo heeft een woordvoerder bevestigd. De familie van Mitch Henriquez wilde gisteren geen toelichting geven.

Advocaat Henriquez zegt de aansprakelijkstelling van de Nederlandse Staat onder meer te baseren op de Conventie tegen Marteling en Onmenselijke en Vernederende Behandeling door politie-functionarissen. De Koninkrijksregering heeft zich daaraan verbonden, aldus Henriquez.

Opnieuw rellen in Schilderswijk

Een demonstratie tegen politiegeweld in de Haagse Schilderswijk mondde afgelopen nacht opnieuw uit in rellen. Het werden de hevigste rellen sinds het overlijden - naar alle waarschijnlijkheid door politiegeweld - van Henriquez bij zijn arrestatie afgelopen weekend. Winkelruiten werden ingeslagen, er werden brandjes gesticht en een theater voor amateurpodiumkunsten werd zwaar beschadigd.