Europa praat tot zondag niet met Athene

Tot het omstreden euroreferendum op zondag wordt er niet meer met Griekenland onderhandeld. Dat heeft de Eurogroep van ministers van Financiën gisteren besloten.

Het besluit volgt op tegenstrijdige acties van de Griekse regering, die EU-eisen over bezuinigingen en hervormingen afwees, toen deels accepteerde en daarna weer afwees. De EU-leiders zijn het vertrouwen in de regering-Tsipras kwijt. Door de acties van de premier liep Griekenlands EU-hulpprogramma dinsdagnacht af en verloor het land uitzicht op zo’n 16 miljard euro noodsteun. Griekenland moet nu een nieuw hulpverzoek indienen. Tsipras denkt een betere deal te krijgen als de Grieken zondag ‘nee’ stemmen.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei vanochtend in de Tweede Kamer dat het voorstel waar de Grieken zondag over stemmen niet meer relevant is. Dit zou komen doordat de economische situatie in het land snel verslechtert. Hij sloot uit dat de Grieken bij een ‘nee’ zondag een betere deal kunnen krijgen.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis verklaarde vanochtend af te treden als de Grieken zondag instemmen met de voorwaarden die aan noodsteun werden gesteld.

De Raad van Europa verklaarde gisteren dat het Griekse referendum „niet aan internationale standaarden” voldoet, omdat mensen zich binnen slechts één week een mening moeten vormen over een complexe materie.