Dit zijn de gevolgen voor boeren van de Russische boycot

Foto ANP

Wat zijn de gevolgen van de sancties over en weer tussen Rusland en de EU, die voorlopig weer een tijdje doorgaan? Het Landbouw Economisch Instituut van Wageningen University deed onderzoek. De opvallendste uitkomsten in drie grafieken:

Direct effect in 2014

Het dichtgooien van de grenzen door Rusland heeft afgelopen jaar een duidelijk zichtbare impact gehad op de totale Nederlandse export van groenten, fruit, vlees en zuivel naar Rusland:

Vooral die laatste twee kregen een flinke klap:

Dat groente en fruit veel minder lijken te merken van de gesloten grenzen, ligt volgens het rapport aan het feit dat ze vooral in de eerste helft van het jaar - dus vóór de boycot - worden verscheept.

Maar…

Ook opvallend is dat de export niet volledig opdroogt. En opnieuw zijn groenten en fruit een uitzondering: in de eerste drie maanden van dit jaar is, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, een stijgende lijn zichtbaar.

De reden is volgens de onderzoekers dat een groot deel niet van oorsprong Nederlands is, maar wordt doorgevoerd vanuit andere landen. En dan vallen producten officieel niet onder de boycot. Ook is de roebel, na een harde koersval in augustus, weer in waarde gestegen. Het gevolg: Rusland importeert meer en daar profiteert Nederland als doorvoerland van.

 

Wie verder uitzoomt en kijkt naar de totale export van voedingsmiddelen vanuit Nederland naar de rest van de wereld, ziet dat de effecten van de Russische boycot beperkt zijn gebleven. Vlees, zuivel, groenten en fruit: we exporteren er bijna evenveel van als een jaar geleden. Wat niet naar Rusland kon, is sindsdien dus er ergens anders heengegaan, concludeert het rapport. Met als positieve bijkomstigheid dat er nieuwe markten zijn aangeboord. Zo hebben ze in Brazilië en China bijvoorbeeld de Nederlandse peer omarmd.

    • Harrison van der Vliet