Dit schrijven andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Hema worstelt nog steeds

Het gaat niet beter met de Hema, schrijft onder andere de Volkskrant. De brutowinst daalde met 44 procent in het eerste kwartaal van 2015. Topman Tjeerd Jegen noemt dat ‘teleurstellend’. Door die resultaten is er een tekort van 19,5 miljoen euro, tegen 22,2 miljoen euro vorig jaar.

In België en Luxemburg gaat het al niet veel beter. Daar daalde de netto-omzet met 2,8 procent. Toch is er hoop: de totale omzet steeg op jaarbasis met 3,2 procent tot 264,4 miljoen euro. De Hema verkoopt meer huishoudelijke spullen dankzij de aantrekkende huizenmarkt. Met eten, drinken, verzorgingsproducten en cadeautjes zit het ook wel goed. Maar klanten kopen nog altijd minder kleding dan voorheen.

Ook in Frankrijk gaat het relatief goed: de netto-omzet steeg daar het afgelopen kwartaal met 26,4 procent. De Hema heeft het zeker nog niet opgegeven: het concern opende een extra winkel in Toulouse en een tweede winkel in Spanje.

KLM schrapt vluchten

Wie komende winter geen KLM-vlucht naar de zon kan vinden, kan de piloten de schuld geven. Om de steeds lagere inkomsten te compenseren, schrapt KLM in de winterdienstregeling vluchten op tien Europese bestemmingen. Daarnaast wordt ook minder gevlogen naar bestemmingen in Afrika, Japan en Brazilië, schrijven De Telegraaf en RTL Z.

Het winterseizoen loopt van 25 oktober tot en met 26 maart. Er zijn daardoor in de winter ongeveer een half miljoen minder stoelen beschikbaar.

Besparingen zijn opgenomen in de nieuwe cao waar cabine- en grondpersoneel mee akkoord is. Maar de cao wordt pas ingevoerd als de piloten het er ook mee eens zijn, en dus moet KLM op een andere manier kosten besparen. Dat doet de luchtvaartmaatschappij dus door het aantal vluchten te verlagen.

Ex-topman KPMG vindt nieuwe topfunctie

Jurgen van Breukelen, de voormalige topman van KPMG, heeft een nieuwe baan. Hij wordt voorzitter van de raad van bestuur en voorzitter van de auditcommissie bij Altice, meldt De Telegraaf. Dat telecommunicatiebedrijf is in Luxemburg gevestigd, maar wil verhuizen naar Nederland.

Van Breukelen moest opstappen bij KPMG nadat de accountantsfirma in opspraak raakte. Zo faalde KPMG bij de accountantscontrole van woningbouwcorporatie Vestia en verhulde het een omkopingsaffaire bij Ballast Nedam. Op de website van Altice wordt Van Breukelen al opgevoerd als nieuw onafhankelijk, niet uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur.

    • Eefje Rammeloo