Dijksma wil maximum fosfaat uit koeienmest voorschrijven

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) wil melkveebedrijven een maximum voorschrijven aan de hoeveelheid fosfaat die koeien jaarlijks mogen produceren. Doordat er steeds meer melkkoeien zijn in Nederland is de hoeveelheid koeienmest en daarmee ook de hoeveelheid fosfaat te hoog geworden.

Koeien rennen dansend en springend de wei in.
Koeien rennen dansend en springend de wei in. Foto: ANP / Olaf Kraak

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) wil melkveebedrijven een maximum voorschrijven aan de hoeveelheid fosfaat die koeien jaarlijks mogen produceren. Doordat er steeds meer melkkoeien zijn in Nederland is de hoeveelheid koeienmest en daarmee ook de hoeveelheid fosfaat te hoog geworden.

Dat schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Het maximum mag in de vorm van fosfaatrechten ook verhandeld worden met andere bedrijven met koeien.

Dijksma zegt te moeten ingrijpen omdat het de melkveehouderij in Nederland niet gelukt is om onder het eigen fosfaatplafond te blijven. Bovendien is de piek in de fosfaatproductie waarschijnlijk nog niet bereikt, omdat het aantal melkkoeien verder stijgt. Op 1 april verviel namelijk de Europese melkquotering, waardoor veehouders weer zo veel melk mogen produceren als ze willen.

VVD: We maken boeren het werk onmogelijk

De VVD reageert bijzonder negatief op het besluit van Dijksma. VVD-Kamerlid Helma Lodders zegt tegen persbureau ANP:

“Dit is waanzin. We maken boeren het werk onmogelijk en laten de kans om juist grondstoffen terug te winnen uit dierlijke mest liggen. Ik snap niet waarom de staatssecretaris voor deze koers kiest.”

Dijksma heeft voor ze haar besluit nam overleg gevoerd met partijen als landbouworganisatie LTO Nederland, de Nederlandse Melkveehoudersbond en milieuorganisatie Stichting Natuur en Milieu. LTO noemt Dijksma’s ingreep “ingrijpend maar onvermijdelijk”.

Natuur en Milieu is tevreden, meldt ANP:

“Een mestquotum zorgt voor minder koeien in Nederland. Dat is beter voor de natuur en voor het milieu. Het aantal koeien is het afgelopen jaar met 150.000 toegenomen. Daarmee produceert Nederland meer mest dan ze kan uitrijden. Absoluut noodzakelijk dat staatssecretaris Dijksma het aantal koeien in Nederland maximeert door het invoeren van mestrechten.”

    • Eva de Valk