Denemarken halveert toelage voor asielzoekers

De toelages voor asielzoekers in Denemarken worden bijna gehalveerd. Op deze manier hoopt Denemarken het aantal mensen dat asiel aanvraagt in het land te beperken.

Het is een van de eerste maatregelen van de nieuwe rechtse minderheidsregering van premier Lars Løkke Rasmussen, die sinds zondag aantrad. In het parlement steunt het nieuwe kabinet, met zeventien ministers van de liberale partij Venstre, op slechts 34 van de 179 zetels. Rasmussen is daarom afhankelijk van steun van de Deense Volkspartij, die vooral tegen immigratie ageert. Met deze partij bereikte Rasmussen gisteren een akkoord over de lagere toelages. „Het effect is hopelijk” minder asielzoekers, zei minister van Immigratie Inger Stoejberg. Dat is volgens haar „een heel duidelijk doel” van de nieuwe regering. Het Deense asiel- en migratiebeleid behoort al tot het strengste van Europa

Vorig jaar zochten 15.000 mensen asiel in Denemarken, twee keer zoveel als in 2013. Migranten die asiel krijgen, ontvangen vanaf 1 september bijna 6.000 Deense kronen per maand, oftewel zo’n 800 euro. Voorheen was dat 10.850 kronen (bijna 1.500 euro). Een koppel boven de 30 met kinderen gaat van 28.800 kronen (3.850 euro) naar 16.640 kronen (2.230 euro).

Asielzoekers die slagen voor een Deense taaltest krijgen een maandelijkse bonus van 1.500 kronen (200 euro). De regering en de partijen die het kabinet steunen, willen dat immigranten beter integreren in de Deense samenleving en minder steunen op sociale voorzieningen. Immigranten van de eerste en tweede generatie maken 12 procent uit van de Deense bevolking van 5,6 miljoen mensen.

Dinsdag besprak minister van Buitenlandse Zaken Kristian Jensen een andere verkiezingsbelofte met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier. Denemarken wil de controles aan de grens met Duitsland opvoeren om het aantal illegale immigranten terug te dringen. Volgens de Deense regering zullen de Europese regels voor vrij reizen binnen de Schengenzone daarbij niet worden geschonden.