De Wrap: het beste vliegtuigeten, de Tour Culinair en dippen met distels

Een gemiddelde vliegtuigmaaltijd. Waar eet je het beste op 10 kilometer hoogte?
Een gemiddelde vliegtuigmaaltijd. Waar eet je het beste op 10 kilometer hoogte? Foto screenshot Twitter

Bij welke vliegtuigmaatschappij krijg je het lekkerste eten? En waar kan je het beste eten als je komende zaterdag in Utrecht de start van de Tour de France gaat aanschouwen? In de rubriek De Wrap bespreken we wekelijks trends, recepten, restaurants en al het andere wat voedsel en drankjes zo smakelijk kan maken.

De Tour gaat van start

Le Grand Depart. Nog twee dagen en dan begint de grootste wielerronde ter wereld in Utrecht. Rondje om de Dom, 13,8 kilometer, feest voor de toeschouwers. Ook qua eten. Liefst 120 food trucks zullen op de vijftien venuelocaties staan om elke hongerige wielerfan van wat lekkers te voorzien. Een aantal jaar geleden volgde NRC-redacteur Janneke Vreugdenhil de renners met haar Tour Culinair, een blog met recepten uit de streek van de etappe van die dag. Wijntje erbij à la Mart Smeets. Wie dit weekend besluit naar Utrecht te gaan, kan ook uit eten bij restaurant Goesting waar ze heerlijke slakken en niertjes serveren.

Foto screenshot Twitter

De route van de eerste etappe in Utrecht. Foto screenshot Twitter

Eten op hoog niveau

190.000 mensen. Zoveel passagiers verwerkte luchthaven Schiphol vorig jaar op de drukste dag van het jaar. Deze maand is het weer zover. Als je dan toch vliegt, kan het geen kwaad even te kijken welke vliegtuigmaatschappij het eten in de lucht nog een beetje aantrekkelijk maakt. Vorig jaar werd Singapore Airlines door magazine Saveur uitgeroepen tot beste chef in the sky in Economy Class, dus misschien moeten we ze maar geloven als ze het op hun eigen website hebben over ‘delightful pleasures‘.

Skytrax beoordeelde dit jaar Asiana Airlines als beste met zijn Koreaanse menu. Ga jij richting Azië, dan heb je wellicht geluk. Sowieso een goed idee om vanuit Nederland te vliegen, want KLM deed het in 2013 goed bij de experts van Skyscanner. Tip voor alle andere reizigers: bestel vooral iets pittigs, want zoet of zout proef je door de klimaatomstandigheden op 10 kilometer hoogte echt niet meer.

Dippen met distels

Bloemknoppen van een distel. De kenner weet dan: het gaat over artisjokken. Seizoensgroente van de zomermaanden en heerlijk om te dippen, in mosterdroom- of gembersaus bijvoorbeeld. Je kan ze ook grillen op de barbecue, of vullen met parmezaan en peterselie, of ze eten als beignets. Daarvoor moet je wel bereid zijn naar restaurant De Plantage in Amsterdam af te reizen.

In tweesterrenrestaurant Librije’s Zusje in de hoofdstad at NRC-recensent Joël Broekaert een bijna onevenaarbare combinatie van artisjok, zwarte knoflook, basilucum en zure amandelen. Chefkok John Halvemaan van het tevens Amsterdamse restaurant Halvemaan doet voor hoe je ze klaarmaakt samen met gestoomde kip en pistachepesto.

Lekker wild

Het is al van even terug, maar toch wel bijzonder: 200 topkoks die protesteren tegen de plannen van het kabinet om de jacht verder te beperken. Onder andere Jonnie Boer, Joop Braakhekke, Paul Fagel en Robert Kranenborg ondertekenden een brief waarin ze de wens uitspreken in de toekomst toch nog haas, ree of wilde eend uit Nederland te kunnen blijven serveren. Zou de timing toevallig zijn? Van half april tot het einde van de zomer is het namelijk reebokkenseizoen. En daar kan je bijvoorbeeld zomerse gehaktballetjes van maken. Heerlijk met een stevige rode wijn. Ook lekker wild: ragout van fazant, konijn met mosterd en dragon of rillettes van wilde gans. Mochten de dierenliefhebbers toch hun zin krijgen, dan blijft er genoeg wilds over: wat dacht je van bosbessen of tomaten?

    • Sam de Voogt