De BBC schrapt duizend banen vanwege tegenvallende inkomsten

Foto EPA / Andy Rain

Bij de Britse publieke omroep verdwijnen duizend banen. De maatregel is nodig vanwege verwachte tegenvallende inkomsten uit kijk- en luistergeld, zo heeft de nieuwstak van de omroep vandaag bekendgemaakt.

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News BBC is to cut 1,000 jobs because of £150m shortfall in its licence fee income http://t.co/TTYwpzPzN5

Directeur-generaal Tony Hall heeft vanochtend de medewerkers van de BBC toegesproken. Hij zei volgens The Guardian dat vooral door het schrappen van managementlagen en ondersteunende functies moet worden bezuinigd. Al met al moet met het schrappen van de banen vijftig miljoen pond (omgerekend 70,5 miljoen euro) worden bespaard.

De inkomsten worden voor 2016 en 2017 vooral lager geraamd, doordat kijkers en luisteraars veel sneller dan verwacht overstappen naar online. De BBC ontvangt jaarlijks 3,6 miljard pond (4,4 miljard euro) aan kijk- en luistergeld en haalt geen inkomsten uit reclame. Het was al bekend dat de publieke omroep zou moeten bezuinigen doordat het geld sinds 2010 is bevroren op 145,50 pond per jaar per huishouden, schreef correspondent Titia Ketelaar vorig jaar.

Het kijk- en luistergeld is onderwerp van discussie omdat de BBC moet onderhandelen over de vernieuwing van het Royal Charter in 2016, het handvest dat de toekomst van de omroep bepaalt en iedere tien jaar moet worden vernieuwd.

Maart vorig jaar kondigde Tony Hall aan dat de jongerenzender BBC3 moet sluiten. Dat moest al 50 miljoen pond opleveren, dat aan drama en de BBC World Service zou worden besteed. De radiowereldomroep werd tot 2014 gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar moet nu ook worden betaald uit het kijk- en luistergeld.

Lees ook: Britse wanbetalers kijkgeld vrijuit, financiering van BBC in gevaar, over het voornemen om het niet betalen van kijk- en luistergeld niet langer strafbaar te stellen.
    • Laura Klompenhouwer