Dagkalender van de Wereldliteratuur: de passie voor een veel jongere man

Maria Stahlie (Foto Roger Cremers)

Vandaag is de sterfdag van Anton Tsjechov (1904) en Vladimir Nabokov (1977), en ook van Louis-Ferdinand Céline en Ernest Hemingway (allebei in 1961); het is de geboortedag van Hermann Hesse (1877) en Erik Vlaminck (1954). Daarnaast is het de zestigste verjaardag van de Nederlandse schrijfster Maria Stahlie (1955), die rond de eeuwwisseling furore maakte als roman- en verhalenschrijfster.

‘Ik wil tot de verbeelding van de lezer spreken,’ zei Madeline Tolhuisen alias Maria Stahlie in een interview naar aanleiding van haar roman Honderd deuren (1996), over de helft van een onafscheidelijke tweeling die op een Grieks eiland zelfstandig wordt. In doorsnee-realisme is Stahlie matig geïnteresseerd. Haar romans, en vooral haar verhalen (bijvoorbeeld Zondagskinderen, 1999), spelen met literaire verwijzingen en met de conventies van de literatuur – niet voor niets studeerde de schrijfster als neerlandica af op het ‘Revisor-proza’ van schrijvers als Frans Kellendonk en Doeschka Meijsing.

Hoewel Stahlie met haar roman Het beest met de twee ruggen (1994, over de passie van een vrouw voor een veel jongere man) zowel voor de AKO- als de Librisprijs genomineerd werd, brak ze pas door naar een groter publiek met De lijfarts (2002), een uitwaaierende roman van zeshonderd bladzijden over een hypochondrische vrouw die zich opwerpt als de lijfarts van een oude dame. Een roman met een opvallend optimistische toon, en daarmee de illustratie van Stahlies verlangen om ‘werelden te creëren waarin bij vlagen vriendelijkheid, nieuwsgierigheid, generositeit, vervoering, compassie de scepter zwaaien’.

Voor meer afleveringen van zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz