Crowdfunding in Nederland: elk jaar een verdubbeling

Foto iStock

Met z’n allen die 1,6 miljard euro voor Griekenland lappen, dat is misschien een beetje te veel gevraagd. Maar crowdfunding groeit snel, ook in Nederland, zo blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Douw&Koren.

De onderzoekers noemen crowdfunding in een persbericht nu “de grootste vorm van alternatieve financiering, voor zowel creatieve en maatschappelijke projecten als ondernemingen”. Alternatieve financiering betekent: buiten de banken om, dus bijvoorbeeld microfinanciering, kredietunies en business angels.

De totale hoeveelheid geld blijft met enkele tientallen miljoenen bescheiden, maar dat bedrag verdubbelt wel elk jaar. De eerste helft van 2015 in enkele grafieken:

Er werd twee keer zoveel opgehaald als in 2014

Vooral ondernemers halen grote bedragen op

    • Jacco Hupkens