Compassie voor politie bij de politie

Hoe reageert de politie op de ernstige verdenking tegen vijf collega's? Hun relaas over de aanhouding van Mitch Henriquez bleek niet correct.

Rellen in de Haagse Schilderswijk, gisteravond en vannacht.
Rellen in de Haagse Schilderswijk, gisteravond en vannacht. Foto’s David van Dam

Vijf leden telt de korpsleiding – de raad van bestuur – van de Nationale Politie. Het eerste bestuurslid dat gistermiddag reageerde op het schorsen van vijf agenten wegens de dodelijke arrestatie van Mitch Henriquez was het enige vrouwelijke lid Jannine van den Berg.

„Verschrikkelijk voor nabestaanden. Vreselijk voor de vijf politiemannen. Dit heeft niemand gewild”, twitterde ze. Het was een reactie waarmee ze een opvallend voorschot nam op het onderzoek dat de rijksrecherche nog moet afronden. Haar tweet viel dan ook niet bij iedereen in goede aarde. „Ongepaste compassie” met collega’s die van een ernstig feit worden verdacht, zo werd er getwitterd.

De reactie van de politievakbond ACP, naar eigen zeggen „Nederlands sterkste politievakbond”, via Twitter was redelijk gelijkluidend. „Verdrietige situatie. We wachten verder onderzoek af. ACP heeft zorg en aandacht voor de collega’s in Den Haag”. Geen woord over het slachtoffer.

De man die al meer dan tien jaar voorzitter is van de ACP, Gerrit van de Kamp, wil niet reageren. En op de site van de ACP wordt zelfs door leden opgeroepen tot muiterij omdat agenten kwaad zijn over de straf voor collega’s „die naar eer en geweten hun werk deden”.

Off the record laten politiemannen wel hun afkeuring blijken over het handelen van de Haagse politie. „Waardeloos”, zegt een hooggeplaatste commissaris die klaagt over „het gebrek aan openheid” bij de politie. Ook bij het Openbaar Ministerie zijn ze boos op de politie. Het OM voelt zich door de politie bedonderd. Aanvankelijk maakte het OM op basis van politie-informatie ten onrechte bekend dat Henriquez pas in een politiebusje onwel werd. De waarheid was dat hij al eerder buiten westen was, maar dat verzweeg de politie. YouTube legde de leugen bloot.

De enige hooggeplaatste agent die via Twitter publiekelijk wel ronduit mededogen met de slachtoffers uitsprak was gistermiddag Nicole Bogers, directielid bij de Haagse politie. „Vreselijk dat het overlijden van Mitch Henriquez zeer waarschijnlijk het gevolg is van ons politieoptreden”, twitterde ze. Maar voor het overige wil de politie in het openbaar vooral uitstralen dat ze meevoelt met de geschorste collega’s. Politiemannen vallen elkaar nooit af, zo luidt de gedragscode.

„Een van de vijf verdachten is lid van onze bond”, zegt de penningmeester van de Nederlandse Politiebond (NPB) Albert Springer. „We zijn nog aan het bestuderen wat er precies is gebeurd. En daarna denken wij altijd heel diep na over het geven van een reactie”, verklaart Springer. Dat diep nadenken duurt zeker 24 uur, voorspelt hij.

De politiebonden vragen zich nu wel af of dit een goed moment is om door te gaan met de acties voor meer salaris voor de politie. „Want dit is niet zo maar iets wat is gebeurd”, zegt Springer. De politiebonden hebben gisteravond overleg gevoerd met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam over het aanpassen van de acties. De bonden willen de Tour de France stilleggen die dit weekeinde Rotterdam passeert. Een kort geding dat vanochtend zou dienen van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) tegen de bonden om de acties te verbieden werd vandaag uitgesteld.

Er wordt nu bekeken of de politie acties kan uitvoeren zonder dat dit vertraging voor de wielrenners oplevert. Ook dit kan op weinig begrip reken onder agenten die vanochtend klagen op de site van de ACP. „Gaan de bonden nu ook bang worden voor een uitspraak van de rechter. Slap zooitje bij elkaar”, zegt een van hen. Een woordvoerster van de ACP zegt vandaag dat het „medeleven uitgaat naar de nabestaanden van Henriquez” maar de ACP is in de eerste plaats „vakbond voor politiemensen”.

De voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de politie, Frank Giltay, noemt de dood van Henriquez „razend vervelend”. Hij zegt wel dat hij er „allergisch van wordt” dat de politie van discriminatie wordt beschuldigd. „Er is geprobeerd een man aan te houden die riep dat hij een wapen had. De politie is erop getraind dat bij een nekklem de halsslagader gevaarlijk kan worden afgekneld. Misschien is er in de hectiek iets fout gegaan”, zegt Giltay.

De familie van Mitch Henriquez denkt ook niet dat er sprake was van racisme bij de arrestatie. Een van de nu geschorste agenten zou volgens een neef van het slachtoffer zelf van Arubaanse afkomst zijn.

De baas van de politie, korpschef Gerard Bouman, is niet te spreken. De man die leiding geeft aan de haperende reorganisatie van de politie is voor de tweede keer in een week in opspraak. Vorige week moest de politie het geklungel in de moordzaak rond Els Borst uitleggen en nu deze pijnlijke dood. Bouman verklaart op de politiesite geschokt te zijn over de doodsoorzaak van Henriquez. „Mijn intense medeleven gaat uit naar zijn familie. De politie zal alle medewerking verlenen aan het onderzoek door het Openbaar Ministerie naar wat zich heeft afgespeeld. De onderste steen moet boven”.

Volgens zijn woordvoerder overweegt Bouman niet om op te stappen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Den Haag.

    • Marcel Haenen