Brieven

Mag ik er nog wat zout bij?

Aan het Nationaal Hitteplan ontbreekt één belangrijke waarschuwing. Aangeraden wordt om veel te drinken. Maar dan transpireert men ook veel. Daarbij verlies je zout en dat kan leiden tot een flauwte, of zelfs tot een shocktoestand. Mensen die in de tropen zijn geweest weten wat ik bedoel. Mijn grootvader zei altijd: „Als het heel warm is, moet je boterhammen met belegen kaas eten!” Zit zout in.

Olympische uitzendrechten

Geen Hans van Zetten meer

De Nederlandse Publieke Omroep krijgt niet de uitzendrechten voor de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024. Het Internationaal Olympisch Comité heeft de rechten voor €1,3 miljard verkocht aan Eurosport en moederbedrijf Discovery. Dit betekent dat de komende vier Olympische Winter- en Zomerspelen niet meer integraal bij de Europese publieke omroepen te zien zullen zijn. Dat is een gevoelig verlies. Via een sublicentie hoopt de NOS nog wat uit te kunnen zenden. Hoe en wat en hoeveel is nog volkomen onzeker. Al wel zeker is dat er veel minder voor Nederland interessante sporten en sporters te zien zullen zijn en dat de Nederlandse tv-kijker de dupe wordt.

De verkoop door het IOC aan een commerciële partij ligt in lijn met wat er gebeurt bij andere sporten: wereldwijde spelers mengen zich in de biedingstrijd en gaan er steeds vaker vandoor met duurbetaalde uitzendrechten. Er is een enorme machtsconcentratie van internationale, commerciële mediagiganten gaande, die bijna al het geld van de wereld hebben en morgen nog meer dan vandaag gaan bepalen wat wij wel en niet te zien krijgen. Gebaseerd op keuzes die puur commercieel zijn en echt niet uit een warm, kloppend, journalistiek sporthart komen.

Het is juist de toegevoegde waarde van de publieke omroep om ook in eigen producties en verslaggeving van de voor Nederland relevante sporten. Het is dat samenspel, die betrokkenheid, die eigenheid en die liefde voor de sport die zorgen voor dat samenbindende nationale gevoel dat zo past bij Nederland en grote sportevenementen. Het is toch onvoorstelbaar dat we die fantastische rekstokoefening van Epke Zonderland, met het al even fantastische commentaar door Hans van Zetten van de NOS, in Londen 2012 niet live hadden kunnen zien en horen? Het IOC mag zich winnaar van de hoofdprijs wanen, maar het is de sport en de sportliefhebber die verliest. De Olympische gedachte dat ‘meedoen belangrijker is dan winnen’ lijkt definitief verlaten nu het IOC zelf liever wint dan ziet dat zoveel mogelijk mensen betrokken zijn en blijven bij de Olympische Spelen.

Henk Hagoort en Shula Rijxman Nederlandse Publieke Omroep

Executiegif

Minder betalen voor gas?

Op pagina 14 vermeldt u dat in de VS het executiegif opraakt (30/6). Oklahoma wil nu gas gebruiken, Tennessee de elektrische stoel. Vlak daaronder adverteert de NRC Webwinkel: „Ook minder betalen voor stroom en gas?” Een interessante bijeenplaatsing.

Ger J. M. Nijman

Geboortebeperking

Dan ook beperking oudjes

Dr. Osinga schrijftdat hij er in de jaren ’60 achterkwam dat beperking van het kinderaantal tot 2 geboden was. Op basis daarvan verwijt hij Minnesma teveel milieuruimte in beslag te nemen met 3 kinderen. Als je weet dat rond 10 procent van de stellen geen kinderen kan krijgen en er mensen zijn die er niet aan toe komen, is er ruimte voor 3 kinderen bij anderen. Dat is ook goed voor een meer evenwichtige bevolkingsopbouw. Gezien zijn student-zijn in de jaren ’60 is Osinga inmiddels 70-plus. Heeft hij er wel eens over nagedacht hoeveel milieuruimte al die steeds ouder wordende mensen in beslag nemen? Dat oprekken van levens moest vanuit dat oogpunt ook maar eens afgelopen zijn.

C.B. Glasbergen

Theaterschoolstudenten

Geen PR meer in theater

Herien Wensink vroeg zich in haar column af waarom afstuderende theaterschoolstudenten niet ontdekt willen worden (22/6) als een reactie op ons werk. Wij zijn een diverse verzameling studenten en alumni, genaamd de Schaduwploeg, die dit jaar de opening, het hart en het slot van het ITs festival organiseerde. Het probleem ligt in de scheiding die Wensink aanbrengt tussen de wereld van studenten en de beroepspraktijk. Zij kijkt naar onze poging om het ITs festival te verbeteren en vraagt zich af: „Is het [festivalletje] een laatste samenzijn van de studenten waarbij de nadruk ligt op de ontmoeting, uitwisseling en inhoud, of een eerste stap richting de beroepspraktijk?”

Wij als de nieuwe generatie theaterkunstenaars willen deze scheiding niet maken. Wij willen het kunstveld van morgen radicaal veranderen naar een beroepspraktijk waar ontmoeting, uitwisseling en inhoud vanzelfsprekend zijn. En dat heeft alles met het publiek te maken. Wensink denkt dat wij alleen met elkaar willen kletsen zonder contact te maken met ons publiek. Wij plaatsen vraagtekens bij hoe het publiekscontact gedefinieerd wordt: oppervlakkige ‘PR-trucjes’ zoals een awardshow of een consensusgesprek met producenten zouden niet de toekomst van het veld moeten zijn. Wensink beschrijft een veld waar een „keiharde survival of the fittest” heerst en denkt dat studenten zich daar niet bewust van zijn. Integendeel, Wensink, wij weten het heel goed. Zo goed, dat wij samen zijn gekomen om ons eigen afstudeerfestival te veranderen. Onze poging om het ITs festival te veranderen gaat niet over een angst voor de praktijk an sich, maar over onze zorg voor een praktijk die zich alleen op snel succes en kaartverkoop richt. Wensink houdt in feite een pleidooi voor het rendementsdenken, waarin succes en meetbare resultaten de enige criteria lijken te zijn.

Eline Arbo, Rozanne de Bont, Elias De Bruyne, Marijn Alexander de Jong, Nicky Nina de Jong, Eva Jansen Manenschijn, Suze van Miltenburg, Cassandra Onck, Merel Smitt Theatergroep de Schaduwploeg

Aanslag Tunesië

Heb oog voor de helden

Dat de aandacht van de media zich concentreert op de dood van de onschuldige vakantiegasten en de terrorist die in de Tunesische badplaats Sousse 39 badgasten in koele bloede vermoordde, is niet meer dan logisch.

Maar er is nauwelijks aandacht voor het moedige optreden van het Tunesische hotelpersoneel dat tijdens de bloedige aanslag met gevaar voor eigen leven een menselijk schild vormde tussen de gewapende terrorist en de overige badgasten.

Of voor de lokale aannemer die vanaf het dak stenen op de terrorist gooide die daarop gedesoriënteerd raakte en even later door de politie kon worden uitgeschakeld.

Wellicht nuanceert dergelijke berichtgeving ook de publieke opinie dat Moslims slechts lijdzaam zouden toezien en geen partij zouden kiezen.

Jerry Straub

Juncker wil tegenstem

Dit is gewoon staatsgreep

Eén van de drie ondemocratisch gekozen EU-presidenten, christendemocraat Juncker, roept Griekse kiezers op tegen de democratisch gekozen regering te stemmen, tegen het stemadvies van de democratisch gekozen minister-president in. Een inbreuk op de soevereiniteit van een democratisch gekozen regering, oftewel aanzetten tot een staatsgreep. Helaas een nieuw voorbeeld van hoe ondemocratisch gekozen leiders, tegen de wil van kiezers in Ierland, Frankrijk en Nederland, het traject voortzetten naar een federaal Europa.

Remco Verwoerd

Correcties en aanvullingen

Bloedverdunners

In Antilichaam vangt bloedverdunner weg (25/6, p. 19) is een aantal stof- en medicijnnamen foutief gespeld. Dabitagran moet dabigatran zijn, Praxada moet Pradaxa zijn en idarucizinmab moet idarucizumab zijn.

Grootmeester

In Jarenlang plooide hij de Oranjes (4/6, p. 8-9) staat dat Jan Versteeg, de nieuwe grootmeester van de koning, „het koningspaar terzijde stond tijdens de omstreden aankoop van grond bij de koninklijke zomervilla in Kranidi, Griekenland”. Het betrof geen aankoop van de grond, maar pacht.

  • Otto Jongmans
  • Henk Hagoort
  • Shula Rijxman
  • Ger J. M. Nijman
  • C.B. Glasbergen
  • Jerry Straub
  • Remco Verwoerd
  • Eline Arbo
  • Rozanne de Bont
  • Elias De Bruyne
  • Marijn Alexander de Jong
  • Nicky Nina de Jong
  • Eva Jansen Manenschijn
  • Suze van Miltenburg
  • Cassandra Onck
  • Merel Smitt