BP treft schikking van 17 miljard voor schade Deepwater Horizon

Brand bij de Deep Water Horizon
Brand bij de Deep Water Horizon Foto EPA / US Coast Guard

Autoriteiten in Florida, Alabama, Mississippi en Louisana hebben een schikking van omgerekend 17 miljard euro getroffen met olieconcern BP. Na jaren werd een akkoord bereikt over vergoeding van de schade die is geleden na de explosie van olieplatform Deepwater Horizon, waarbij in 2010 honderden miljoenen liters olie de Golf van Mexico in lekten.

Na de explosie in de Golf van Mexico lekte er bijna een maand olie de zee in. Het duurde twee maanden duren voordat BP het lek gedicht kreeg. Naar schatting stroomde er in die drie maanden 780 miljoen liter olie de zee in. Het olieconcern zei destijds dat de schade voor het milieu beperkt zou blijven.

38 miljard

Een federale rechter buigt zich nog over hoeveel BP moet betalen aan boetes onder de Clean Water Act. Het ongeluk heeft BP naar eigen zeggen al meer dan 38 miljard euro (42 miljard dollar) gekost.

De hoogte van een schikking die in 2012 is getroffen met personen en bedrijven die getroffen zijn door het olielek is nog niet bekend. Bij de explosie van de Deep Water Horizon kwamen 11 medewerkers van BP om. Het werd een van de ergste natuurrampen in de Verenigde Staten.

    • Laura Klompenhouwer