Beveiligingscamera’s op middelgrote treinstations

Dertig middelgrote treinstations worden komend jaar uitgerust met beveiligingscamera’s. Ook krijgen conducteurs en beveiligers camera’s op hun kleding, zo meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Een bewakingscamera op het station van Hoofddorp.
Een bewakingscamera op het station van Hoofddorp. Foto ANP/Jeroen Jumelet

Dertig middelgrote treinstations worden komend jaar uitgerust met beveiligingscamera’s. Ook krijgen conducteurs en beveiligers camera’s op hun kleding, zo meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Op de meeste grote stations is al cameratoezicht, ProRail plaatst in overleg met de NS en regionale vervoerders daar nu in totaal 776 nieuwe camera’s bij.

Aanleiding is het geweld tegen spoorpersoneel van de afgelopen tijd. Dit voorjaar werd een conductrice zwaar mishandeld. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld verwacht dat agressieve reizigers straks sneller gepakt kunnen worden. Ze stelt 13,3 miljoen euro beschikbaar voor de maatregelen.

Op basis van eerdere incidenten en ervaringen van medewerkers op de betreffende stations worden de dertig stations gekozen die er camera’s bij krijgen. De camera’s worden geplaatst na een aanbestedingsprocedure die pas begin 2016 zal zijn afgerond. In de tussentijd worden op twaalf stations waar dit het meest noodzakelijk is huurcamera’s opgehangen.

Proef met beeldschermen

Om het effect van cameratoezicht nog verder te vergroten start op Den Haag Hollands Spoor en Rotterdam Lombardijen deze zomer een proef met beeldschermen waarop te zien is wat de camera’s precies registreren. Over een jaar wordt gemeten hoe effectief deze beeldschermen in de praktijk zijn.

Al eerder is besloten dat op de twintig grootste stations een speciale stationsagent komt die collega’s kan oproepen in geval van nood. Ook worden toegangspoortjes op de stations zo snel mogelijk gesloten. Er was ook even sprake van dat spoorpersoneel zwaarder beveiligd zou worden, maar daar heeft het kabinet van afgezien.

    • Anouk Eigenraam