Afperser van familie De Mol hoeft de cel niet meer in

Dirk M. tijdens de rechtszaak. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Dirk M., de afperser van de familie De Mol, hoeft geen extra dagen meer de cel in. De rechtbank heeft hem evenveel onvoorwaardelijke celstraf gegeven als de lengte van zijn voorarrest: 142 dagen.

De straf is even hoog als het het Openbaar Ministerie vorige maand had geëist. M. kreeg ook nog 299 voorwaardelijke dagen celstraf opgelegd, meldt persdienst ANP.

Volgens de rechters is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar en niet geschikt om een gevangenisstraf te ondergaan door de dementie waaraan hij lijdt. Wel is hij schuldig aan ernstige zaken zoals de afpersing van John de Mol en het meermalen met de dood bedreigen van Linda de Mol.

Dreigbrieven

De 71-jarige M. uit Zeist stuurde John en Linda de Mol dreigbrieven waarin hij “een groot geldbedrag” eiste, anders zou hij familieleden iets aandoen. M. zou ten minste één keer een bedrag van 5 miljoen euro hebben geëist.

Linda de Mol eiste op haar beurt een halve ton schadevergoeding van M. omdat zij extra beveiligingsmaatregelen moest nemen. M. verklaarde zich bereid de schade te vergoeden.

Tijdens de rechtszaak verklaarden verschillende deskundigen M. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij lijdt aan een vorm van dementie die zijn empathisch vermogen ernstig aantast en die leidt tot obsessief en dwangmatig gedrag.

    • Anouk Eigenraam