Wordt Puerto Rico het Griekenland van de VS?

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Niet alleen in Griekenland is het crisis. Ook Puerto Rico heeft serieuze geldproblemen. En dat gaat niet zo makkelijk opgelost worden, schrijft Bloomberg. Zondag maakte gouverneur Alejandro Garcia Padilla bekend dat de schuld van het Amerikaanse gebied, zo’n 72 miljoen dollar, niet meer te terug te betalen was. Vannacht moest Puerto Rico - in bijna hetzelfde scenario als Griekenland - rente en aflossing betalen (1,1 miljard dollar) en dat ging naar alle waarschijnlijkheid ook niet lukken.

Steven Rhodes, de Amerikaanse faillissementsrechter die ook betrokken was bij het op de rails krijgen van het noodlijdende Detroit, is tegenover Bloomberg niet erg optimistisch voor de toekomst van Puerto Rico. Dat heeft meerdere verklaringen. Zo is Puerto Rico geen echte staat van de VS en mag het zich bij wet niet failliet verklaren. Daarnaast bestaat de schuld vooral uit obligaties die het eiland verkocht heeft aan investeerders die dachten dat Puerto Rico nooit bankroet kon gaan. Rhodes verwacht dus dat het verlichten van de schuldlast van het eiland erg moeilijk gaat worden: er zijn te veel schuldeisers en die vinden allemaal dat ze recht hebben op hun geld.

Daar valt wat voor te zeggen. Puerto Rico leende al sinds de jaren zeventig geld om het gaten in de begroting te vullen. Met massa-emigratie van inwoners naar andere delen van de VS en een krimpende economie, ontstond een vicieuze cirkel. Een die de autoriteiten van Puerto Rico hadden kunnen zien aankomen. Rhodes vermoedt dat Puerto Rico de zaak zal moeten gaan uitvechten in de rechtszaal. Want een bailout vanuit Washington hoeft het niet te verwachten, een herstructurering van de schulden is waarschijnlijker. Maar probeer de schuldeisers daar maar eens van te overtuigen.

Gokken op esports

Vorig jaar waren esports helemaal hot. Amazon kocht video-streaming site Twitch voor meer dan 1 miljard dollar om beelden te kunnen uitzenden van mensen die videogames aan het spelen zijn. Die hausse is nog lang niet voorbij - al speelde die zich de afgelopen maanden vooral buiten beeld af. Gokken gaat namelijk nog eens erg groot worden in esports, denkt Techcrunch.

Unikrn, een startup die zich richt op het wedden op de uitkomst van esports, haalde zojuist 7 miljoen dollar op bij investeerders. Het jonge bedrijf uit Seattle werkt samen met het Australische Tabcorp, een van de grootste spel- en gokbedrijven van de wereld, om buiten Amerika (waar online gokken moeilijk is) te groeien. Wedden op je favoriete gamers die League of Legends, Dota 2 of Starcraft 2 is in de nabije toekomst misschien net zo normaal als wedden op het Nederlandse elftal (al is dat momenteel niet zo verstandig misschien).

Knight verlaat Nike

De legendarische mede-oprichter van Nike Phil Knight stapt in 2016 op uit het bestuur van het bedrijf, kopt Quartz. Hij lijkt het bedrijf in goede staat achter te laten, als we de meest recente kwartaalcijfers mogen geloven. Knight beveelt huidig CEO Mark Parker aan als zijn opvolger.

In een verklaring zegt Knight met zijn plannen om te vertrekken de toekomst van het bedrijf wil veiligstellen:

“For me, NIKE has always been more than just a company – it has been my life’s passion. Over the years, I’ve spent a great deal of time considering how I might someday evolve my ownership and leadership of NIKE in a way that benefits all of our stakeholders. Today, we have taken a number of important steps that will continue to promote NIKE’s long-term growth.”

Dat doet Knight, die Nike samen oprichtte met supercoach Bill Bowerman, in stijl. Ondanks zijn vertrek uit het bestuur behoudt hij veel invloed binnen Nike. De oprichter blijft met 15 procent namelijk de grootste aandeelhouder. Die aandelen stopt hij weer in een nieuw bedrijf: Swoosh. Wat voor plannen dit ‘dochterbedrijf’ zal hebben voor Nike en wat voor eigen initiatieven Swoosh zal gaan opzetten is nog onduidelijk.

    • Hans Klis