We zijn niet blank, dáárom moet de politie ons hebben

Gekleurde bewoners wantrouwen politie, na Rishi en nu Henriquez

De Mobiele Eenheid voert charges uit, maandag bij de demonstratie in de Haagse Schilderswijk die volgde op de dood van arrestant Mitch Henriquez. Foto Phil Nijhuis/HH

Pop, pop, pop, krak, krak, krak. Ludwig (61) doet het geluid na van handboeien die ruw worden omgeklikt bij een jongeman – zoals hij dat laatst zag gebeuren. Ludwig, lila T-shirt, gouden tand, zat net als nu met vrienden op het terras van café De Wereld in de Schilderswijk. De man die in de boeien werd geslagen had volgens Ludwig bijna niets gedaan. Hij stond dubbel geparkeerd, omdat hij eten ging afhalen en toen was hij nog zijn legitimatie vergeten. Rechtvaardigen die daden de manier waarop de politie hem aanhield?

Volgens Ludwig en zijn vier vrienden niet. Ze praten door elkaar heen, dit onderwerp vinden ze belangrijk. We zijn niet blank en daardoor zijn we vaak de lul, zegt Ludwig.

Maandagavond liep in dezelfde straat, honderd meter van café De Wereld, de demonstratie tegen politiegeweld uit de hand. Die demonstratie werd gehouden na de dood van Mitch Henriquez, die afgelopen weekend door de politie werd gearresteerd. De demonstratie begon vreedzaam, maar later sneuvelden er ruiten, er werd gereld tot diep in de nacht, zestien mensen werden opgepakt. ‘Tegen politiegeweld. Tegen racisme’, stond er op een groot spandoek.

De politie behandelt mensen slecht. En al helemaal mensen met een buitenlandse achtergrond. Dat is de gedachte die mensen in de Schilderswijk bezighoudt, vooral sinds wat er zaterdag in Den Haag gebeurde.

Mitch Henriquez, een 42-jarige Arubaan op bezoek bij familie in Nederland, bezocht een festival in het Zuiderpark toen hij werd opgepakt. Er werden filmpjes van gemaakt waarop te zien is dat vier agenten Henriquez tegen de grond gedrukt houden. Eerst stribbelt hij nog tegen. Niet veel laten hijsen de agenten Henriquez in een zittende positie, ze controleren zijn hartslag, tikken op zijn wangen en tillen hem in een arrestantenbus.

Er is nog veel onduidelijk

De precieze aanleiding voor de aanhouding van Henriquez is onduidelijk. Volgens het OM leek het erop dat Henriquez een vuurwapen had. „Hij is een paar keer gewaarschuwd, toen zei hij nog wat en toen doken ze er met z’n vieren bovenop”, zegt een maker van een van de video’s. Een andere ooggetuige vertelt op de radio dat Henriquez dronken leek. „Toen hij op de grond lag werd er met wapenstokken op hem ingeslagen.” Op de filmpjes zijn geen stokken te zien.

Is Mitch Henriquez doodgeslagen? Heeft de politie buitensporig geweld gebruikt? Op die vragen is nog geen antwoord, maar het is wel de conclusie die veel mensen trekken.

Door de dood van Henriquez zal alles veranderen, Ludwig weet het zeker. De tijd van stille tochten is voorbij. „Die hoort toch niemand”, zegt hij. „Vanaf nu gaan mensen in heel Nederland demonstreren.”

Het persbericht dat het OM in eerste instantie naar buiten bracht over het incident, vermeldde dat de arrestant „onwel” werd in de politiebus. Die verklaring is later ingetrokken. De Rijksrecherche onderzoekt nu wat er zaterdagavond precies gebeurde.

Herinneringen aan Rishi

Het tramhokje van halte Hobbema-plein ontbreekt. Dat sneuvelde maandagavond. De demonstranten kwamen bij elkaar voor politiebureau De Heemstraat, dat vaker is bekritiseerd wegens discriminatie. Eind 2013 werd niet ver ervandaan, op station Hollands Spoor, de 17-jarige Rishi Chandrikasing doodgeschoten omdat een agent dacht dat hij een wapen trok, wat niet het geval bleek. Die gebeurtenis halen veel omwonenden nu aan.

De Amsterdamse Imala (44) nam het initiatief voor de demonstratie van maandagavond. Maandagochtend maakte ze een Facebook-evenement aan, waar zich 1.300 mensen voor aanmeldden. „Het buitensporig politiegeweld tegen vooral allochtonen neemt verontrustende vormen aan en het is aan ons de burgers om te laten weten dat we dit niet langer pikken”, schreef Imala daar.

Shanny Vismale (17) en haar vriendin Giliandra Maduro (16) lopen langs bureau De Heemstraat. Vismale werd een keer opgepakt door de politie, waarom wil ze niet zeggen. Ze wilde haar telefoon nog aan Maduro geven voor ze werd meegenomen, en toen deed de politie volgens haar heel agressief.

Dat soort verhalen hoor je meer in deze buurt: mensen doen iets fout en worden gestraft, maar die straf is dan te hard, te agressief. Dat vond Vismale ook. Mag de politie in een wijk waar veel gebeurt, zoals Schilderswijk, strenger zijn? Imala vindt dat een stomme vraag. „Moet je iemand wurgen die een chocolaatje steelt?” Ze wil maar zeggen: geweld hoort niet bij het Nederlandse rechtssysteem. Ze wil dat wordt erkend dat er iets mis is met de manier waarop de politie omgaat met „niet-witte Nederlanders”. „Soms wordt gezegd dat wij zwarte mensen alles racistisch vinden. Dat kun je niet zeggen, als je niet in mijn schoenen staat.” Zij noemt die „onwetende” houding white privilege. In haar schoenen staan betekent bijvoorbeeld: „In de tram gecontroleerd worden op een kaartje, terwijl witte mensen niets hoeven te laten zien”.

Er is weinig vertrouwen

Is de politie racistisch? Amnesty rapporteerde twee jaar geleden dat de Haagse politie, ook die van het bureau aan De Heemstraat, aan etnische profilering doet. Maar onderzoekers van de Universiteit Leiden concludeerden een paar maanden erna juist dat de Haagse politie niet etnisch profileert. Dat veel mensen met een migrantenachtergrond door de politie worden benaderd was in de meeste gevallen logisch, gezien de situatie.

Gisteren vond de sectie op het lichaam van Henriquez plaats. De voorlopige uitslag wordt deze week nog verwacht. Veel mensen hebben weinig vertrouwen in de uitkomst van het onderzoek. Vismale: „Eerst geven de agenten een verkeerde uitleg van wat er is gebeurd, en dan moeten we ze nu opeens wel gaan geloven?”

    • Laura Wismans
    • Kim Bos