Cultuur

Wat doe jij vandaag aan naar je werk?

Foto HH

Hoera, hitte! Maar die slippers, dat kan niet hè, op kantoor. En zo’n overhemd met korte mouwen, laat dat ook maar liever thuis. Maar wat doe je dan aan naar je werk als het zo’n 30 graden is?

web survey

Het makkelijkst: de dresscode

Het makkelijkst, want duidelijk, hebben kantoortijgers het op deftige kantoren met een expliciete dresscode. Van het summiere Dress for Business van IBM, tot een 44 pagina’s tellende kledingrichtlijn van de Zwitserse bank UBS. Accountants- en adviesbureau KPMG heeft een paar jaar terug instructievideo’s voor jonge werknemers op YouTube gezet. Zo hoort het volgens deze bedrijven:

Geen officiële dresscode op jouw kantoor? NRC Q vraagt imagodeskundige Claudia Hulshof om advies.

Advocaten en bankiers (m)

Mannen op de Zuidas kunnen kiezen voor een zomerpak, adviseert Hulshof: “Met een dunne wol valt de warmte wel mee.” Daaronder een katoenen overhemd. En trouwens: een béétje bankier zet de airco een tandje hoger, “maar op kantoor mag het jasje ook best uit” vindt ze.

Advocaten en bankiers (v)

Vrouwen op de Zuidas hebben wat meer keuzevrijheid. “Kies iets moois dat je goed past. Het gaat vooral om de stof, de snit en de pasvorm.” Hoeveel moet je bedekken? Een rok kan tot net boven de knie, aan de bovenkant is de elleboog “een soort equivalent van de knie”, zegt Hulshof, daar moet je niet te ver boven gaan zitten.

“En je wordt echt niet koeler van een mouwtje dat vijf centimeter korter is.”

Mogen van je werkgever blote benen niet? Hulshof: “Godzijdank zijn er nu heel dunne panty’s van 5 denier, je wordt er optisch mooier van, en ze zijn niet zo warm.”

Stagiair bij groot bedrijf

Nachtmerrie van de stagiair: underdressed zijn. Twijfel je, dan kun je natúúrlijk vragen aan je leidinggevende wat passend is, adviseert Hulshof: “Dat getuigt van openheid en goede wil, wie kan daar op tegen zijn?” Geen zin in een panty op de fiets? Neem je hem mee en schiet hem bij de wc’s aan. Investeer in een goed paar pumps van soepel materiaal, zoals kalfsleer, en draag ze thuis in. Hulshof:

“In de hitte kunnen je voeten en benen opzwellen, dus overweeg een halve maat groter dan normaal.”

Niet zo (links) maar zo (rechts)

Niet zo (links) maar zo (rechts)

Accountmanager

Veel contact met klanten? Dan ben je het uithangbord van het bedrijf, netjes kleden dus. Mannen: een dunne wollen of katoenen broek (lang!) en overhemd, uiteraard met lange mouwen, want korte mouwen “zijn niet zakelijk”, legt Hulshof uit. “Ga je naar een klant? Leg dan een fris overhemd op de achterbank van je auto.” En, heel belangrijk, géén behaarde benen laten zien: lange sokken aan dus. Zorg voor schoenen die goed zitten, ook als het warm is.

PicMonkey Collage (2)

Voor vrouwen, en trouwens ook voor mannen geldt: als het niet goed past, mislukt je outfit sowieso, en ook: mijd strakke tricots, “dat ziet er niet uit, alle hills and valleys zie je”. Ga met roklengte aan de veilige kant zitten. Onthoud: “We zijn op het werk om werk te verzetten, niet om ons lichaam te laten zien.” Wil je toch blote armen? Doe het alleen als je er het lichaam voor hebt.

Zeur niet zo

Als je toch op je slippers en in korte broek naar je werk wil, is het misschien tijd voor drastischer maatregelen (lees: een dag vrij nemen). Veel koeler heb je het er namelijk niet mee, zeker in airconditioning niet. Hulshof:

“Het is in een korte broek net zo goed warm. Willen we niet eigenlijk gewoon vakantie, op een terras zitten en niet naar het werk?”