Wanbetaler Tsipras heeft een punt: dit is een piramidespel

Gepensioneerden zonder pinpas in de 'rij' voor een bank. Binnen hopen ze geld van hun rekening te kunnen halen.
Gepensioneerden zonder pinpas in de 'rij' voor een bank. Binnen hopen ze geld van hun rekening te kunnen halen. Foto EPA / Orestis Panagiotou

De euro zou onze welvaart verhogen, de Duitse economische dominantie matigen, de eurolanden dichter aan elkaar binden. En kijk nu eens, schrijft Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP).

Politieke leiders reizen en bellen zich suf deze dagen. President Obama belt met z’n collega Hollande. Zijn minister Jack Lew met premier Tsipras. Vijf ‘presidenten’ zetten een marsroute uit naar een Europees ministerie van Financiën binnen tien jaar. Op de chef-etages van de banken heerst lichte paniek. Ons financiële systeem, dat van schulden aan elkaar hangt en een enorme verwevenheid kent, is zeer kwetsbaar. Bankiers en wereldleiders weten dat. Hun antwoord: meer integratie, nog méér beleid van bovenaf. Mijn antwoord: een stevig systeem opgebouwd van onderaf.

De Griekse economie vormt slechts twee procent van de eurozone economie. Toch bemoeit Obama zich met de crisis. Hij weet immers dat zijn eigen land ook niet van de schuldverslaving afkomt. De Amerikaanse staatsschuld is naar verhouding groter dan die van Spanje, en sterk stijgend. Om precies te zijn: met een toename van ca. 45.000 dollar per seconde. Nadat u dit artikel hebt gelezen is die schuld 5,4 miljoen dollar groter. Obama weet ook dat grote financiële crises meer geld kosten dan een oorlog. En dat de banken nog maar half bekomen zijn van de vorige financiële schok. Hij wil dus koste wat kost voorkomen dat Europa de wereld een nieuwe crisis in trekt.

Tegenover de torenhoge schulden van westerse overheden en banken staan de schuldeisers zoals Japan, China en Saoedi-Arabië, maar ook uit westerse landen zelf. Onze centrale banken zijn na vele opkoopacties nu de grootste schuldeisers geworden. De hoeveelheid geld en schuld die dagelijks in het financiële systeem wordt verhandeld gaat elk voorstellingsvermogen te boven. Niet de reële economie draagt de financiële wereld, maar andersom. Het is een piramidespel met de punt onderaan. Een reus op lemen voeten. De schuldeisers weten dat als ze de schulden ooit daadwerkelijk zouden vorderen, die reus denderend omvalt.

Lees verder (€)