Vrouw met geheugenverlies zoekt naar eigen identiteit

Wie is ze, en waar komt ze vandaan? Deze vrouw, bekend onder de naam Sam, zoekt met hulp van de FBI en Interpol naar haar eigen identiteit. Door een zeldzame soort geheugenverlies weet ze niet meer wie ze is, waar ze vandaan komt en hoe ze in de Californische stad Carlsbad terecht is gekomen.

Sam in een interview met het Amerikaanse NBC4 News
Sam in een interview met het Amerikaanse NBC4 News Screenshot: NBC4 New York

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI is een onderzoek gestart naar de identiteit van een vrouw die lijdt aan een zeldzame soort geheugenverlies. De vrouw, die bekend staat als Sam, herinnert zich letterlijk niets meer. Ze weet niet meer wie ze is, waar ze vandaan komt en hoe ze in de stad Carlsbad in Californië terecht is gekomen.

Geheugenverlies door hersentumor

Op 1 februari dit jaar werd Sam half bewusteloos op straat aangetroffen. Na onderzoek bevestigden artsen dat het ging om een zeer zeldzaam geval van geheugenverlies, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een hersentumor.

Sam heeft zelf inmiddels een Facebookpagina geopend, waarop ze mensen oproept om zich te melden als ze haar herkennen of informatie over haar hebben. Ook Interpol heeft haar op een lijst van vermiste personen geplaatst.

Sam sprak met een lokaal nieuwsstation over wat er met haar geheugen is gebeurd.

“Het lijkt alsof er dikke mist hangt over mijn verstand, mijn geheugen en mijn hersenen. Ik kan er niet doorheen kijken. Ik herinner me niets meer over hoe ik hier gekomen ben. Ik had ook niets bij me. Geen juwelen, geen tas. Niets.”

Herinneringen aan Perth en Hawaii

Er zijn een paar aanknopingspunten. Zo spreekt Sam met een Australisch accent en zegt ze zich sterk verbonden te voelen met de Australische stad Perth. Ook zegt ze vage herinneringen te hebben over de stranden en de zee van Hawaii. Voor haar gevoel is ze daar vaak geweest en heeft ze daar gesnorkeld.

Verhaal lijkt op dat van de Pianoman

Het verhaal doet sterk denken aan de zoektocht uit 2005 naar de identiteit van de mysterieuze Pianoman. De Britse politie zocht destijds diverse Europese landen af naar de identiteit van de man, die niet wilde praten en alleen communiceerde door piano te spelen. Pas na vier maanden verbrak de Pianoman zijn zwijgen.

Lees het verhaal van de Pianoman: Pianoman uit de kast (€)
    • Sjoerd Klumpenaar