Weer onrustige nacht Schilderswijk, maar geen grote incidenten

Politie bij een brandende container in de Schilderswijk. Foto ANP

Het is vannacht opnieuw onrustig geweest in de Schilderswijk in Den Haag naar aanleiding van de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, maar er was sprake van een “totaal ander beeld dan maandagavond”, zo heeft een politiewoordvoerder tegen persbureau ANP gezegd. Toen liep een demonstratie uit op rellen, werden vernielingen aangericht en raakte een agent gewond.

Gisteren waren er vooral veel jongeren de straat opgegaan in de wijk. De politie zette extra mensen en materieel in om de situatie in de gaten te houden, en de ME werd ook deze nacht naar de wijk gestuurd, maar die hoefde niet in te grijpen. Er was geen sprake van een gespannen sfeer.

Update 11.10 uur: elf aanhoudingen

De politie heeft vannacht elf mensen aangehouden. Ze zijn aangehouden voor onder meer openlijk geweld, vandalisme en belediging. De ongeregeldheden vielen echter mee in vergelijking met de nacht ervoor, bevestigt de politie nogmaals.

Verschillende lezingen

De dood van Henriquez heeft in Den Haag en daarbuiten veel losgemaakt. De 42-jarige Arubaan werd tijdens een bezoek aan muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark zaterdagavond aangehouden nadat hij volgens de politie had geroepen dat hij een wapen had. Hij zou zich hevig verzet hebben tegen zijn aanhouding, waarna agenten geweld gebruikten. Hij overleed later.

Getuigen vertellen een ander verhaal over de aanleiding voor de aanhouding: Henriquez zou enkele grapjes hebben gemaakt met vrienden, waarop hij werd gewaarschuwd en doorliep.

In eerste instantie meldde het Openbaar Ministerie dat Henriquez onderweg naar het politiebureau onwel was geworden, dit bericht werd later teruggenomen omdat videobeelden dit tegenspreken. De Rijksrecherche is een onderzoek gestart naar de dood van Henriquez.

    • Frank Huiskamp