Alleen maar Triodossers pur sang, daar bij Triodos Bank

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een bezoek aan het hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist tijdens de Hart-Hoofddag
Wie: Directeur Matthijs BiermanDirk van Roest van de afdeling klantcontact en honderd hardcore Triodossers.

Alleen maar goede mensen, bij Triodos Bank. Dat blijkt maar weer eens tijdens Triodos’ Hart-Hoofddag waarvoor het hoofdkantoor in Zeist is opengesteld voor Triodos klanten. Voor de aardigheid staat er een imker in de kantoortuin ‘die alles over bijen kan vertellen’, de jongens van Brandt&Levie staan er onberispelijke hotdogs uit te delen en voor wie zich, omgeven door de verantwoorde sfeer, nog aan suiker en gluten durft te wagen, zijn er gratis muffins.

Makkelijk publiek

Directeur Matthijs Bierman houdt een praatje. Hij heeft vast wel eens moeilijker publiek voor zijn neus gehad want in de zaal zitten enkel ‘Triodossers’ pur sang. Veel gekreukte linnen gewaden dus, en fleecejacks, rugzakjes met thermoskannetjes en, jawel, de geijkte sok in sandaal. De bezoekers, allen boven de vijftig - op een handvol verdwaalde hipsters na -, zitten welwillend mee te knikken als Bierman over verantwoord ondernemen vertelt en nog maar eens over de visie van Triodos begint. Iets met vrijheid, gelijkheid en broederschap, het Franse motto dat stamt uit een tijd waarin de mensen wel iets anders dan duurzaamheidissues aan hun hoofd hadden.

Bierman gaat nog even door. Het vermogen dat Triodos nu beheert, is ongeveer tien miljard. Daar kunnen ze leuke dingen mee doen. Zoals de herontwikkeling van de oude tramremise in Amsterdam West, inmiddels bekend als ‘De Hallen’. Alles komt daar samen, vertelt Bierman. “Ondernemerschap, cultuur en educatie.”

Matthijs Bierman en wat typische Triodos klanten in het hoofdkantoor in Zeist.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Onaardige vraag

Een vrouw met zwart krullend haar heeft een vraag. Een niet zo aardige vraag, waarschuwt ze maar vast. De rest van de zaal houdt gespannen de adem in. “Zou het niet, eventueel, misschien, wellicht, zo kunnen zijn dat jullie super goedbedoelde ontwikkelingsprojecten…” De vrouw hapt verlegen naar adem. “Eventueel, misschien, wellicht dus, bestaande ondernemers verdrijft?” Biermans glimlacht en schudt zijn hoofd. “Nee hoor, het is vaak zelfs zo dat een buurt juist enorm profiteert van een nieuw project, omdat het allerlei nieuwe dingen aantrekt.”

Een opgeluchte zucht. Dat viel alles mee. Kan nu iedereen met een gerust hart aan de rondleiding door het gebouw beginnen. Dirk van Roest van de afdeling klantcontact neemt een groepje op sleeptouw. Het hele pand is ecologisch verantwoord gebouwd, vertelt hij trots. “Dus er is geen airco?”, vraagt een vrouw met een enorme kralenketting om. “En dat licht, blijft dat de hele tijd aan?”, wil een man met grijs haar weten. En liggen er wel zonnepanelen op het dag? En staan de Triodos werknemers niet te veel bloot aan gevaarlijke straling van mobiele telefoons? En zijn de bureaustoelen wel recyclebaar? En hoe vaak worden de kozijnen gelakt? Ja, ja. Alleen maar goede mensen, bij Triodos.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken