Srebrenica: kabinet wil informatie

Het kabinet wil opheldering van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over een geheime afspraak uit 1995 om ‘veilige gebieden’ in Bosnië, zoals de enclave Srebrenica, niet langer te beschermen met luchtsteun. Nederland, verantwoordelijk voor de beveiliging van Srebrenica, kende die afspraak toen niet.

Minister Hennis (Defensie, VVD) wil nu nader onderzoek naar documenten waaruit de afspraak blijkt. Er zouden ook stukken zijn waarin duidelijk wordt dat inname van de enclave door Bosnische Serviërs op 11 juli 1995 al ruim tevoren was voorzien. In de dagen na de val vermoordden de Serviërs naar schatting 8.000 moslimmannen.

De VPRO toonde deze week op tv een document waarin staat dat het gebruik van luchtaanvallen tegen de Serviërs werd opgeschort. Er zou geen ruchtbaarheid worden gegeven aan deze afspraak. Bosnische Serviërs hielden op dat moment Franse en Britse VN-militairen gegijzeld. Toen de enclave Srebrenica onder de voet werd gelopen, hebben de Nederlandse militairen diverse keren vergeefs om luchtsteun gevraagd. Nooit is opgehelderd waarom die steun precies uitbleef.

De parlementaire enquêtecommissie uit de Tweede Kamer die in 2002 onderzoek deed naar de gang van zaken rond Srebrenica lukte het niet deze vraag te beantwoorden.