SP: commissie nodig voor aanpak verwarde personen

Voor een betere aanpak van verwarde personen, moet er een commissie komen die onderzoek gaat doen naar zaken op het snijvlak van veiligheid en zorg. Dat bepleit SP-Kamerlid Michiel van Nispen vanmiddag in het debat naar aanleiding van het rapport van de commissie-Hoekstra.

Deze commissie concludeerde vorige week dat er grote fouten zijn gemaakt in de opsporing van Bart van U., verdacht van de moord op zijn zus en oud-minister Els Borst (D66). Uit het rapport kwamen onder meer problemen naar voren in de samenwerking tussen Openbaar Ministerie, politie en geestelijke gezondheidszorg.

Een commissie Veiligheid en Zorg zou andere zaken moeten onderzoeken waarin mogelijk fouten zijn gemaakt door OM, politie of ggz. Knelpunten moeten worden gerapporteerd aan het ministerie en de Tweede Kamer. Ook zouden burgers er terecht moeten kunnen met vragen of zorgen over familie of kennissen. Van Nispen:

“Deze commissie moet de mogelijkheden en middelen krijgen om onderzoek te doen, situaties snel te analyseren en tot oplossingen te komen. Bijvoorbeeld door, als dat nodig is, mensen door te verwijzen naar zorginstellingen.”

Schippers belooft ‘sluitende aanpak’

Minister Schippers beloofde gisteren aan de Kamer dat de aanpak van verwarde personen op korte termijn al wordt verbeterd. Iedere gemeente moet gemeenten, justitie, politie en geestelijke gezondheidszorg voor het einde van dit jaar beter samenwerken en een “persoonlijk plan” opstellen voor verwarde personen. Als een verward iemand bijvoorbeeld geen zorgverzekering heeft, dan regelen de gemeente en zorgverzekeraars dat, aldus Schippers in het plan.

    • Christiaan Pelgrim