Ruilverbod voor Amsterdamse middelbare scholen blijft intact

Schoolplekken verdelen per computer is consistent en biedt gelijke kansen. Ruilen verbieden mag van de rechter.

Achtstegroepers mogen de hun toegewezen plek voor een middelbare school in Amsterdam niet ruilen. Dat heeft de rechter gisteren bepaald in een kort geding dat twintig ouders hadden aangespannen tegen scholenkoepel Osvo en de gemeente.

Om de schaarste aan plaatsen op populaire middelbare scholen op te vangen en beter rekening te kunnen houden met voorkeuren van leerlingen, introduceerde Amsterdam dit jaar plaatsing per computer. Achtstegroepers konden opgeven naar welke scholen ze willen. Bijna alle 7.500 leerlingen (95 procent) werden op een school uit hun top-3 geplaatst, maar zo’n honderd leerlingen niet op een school uit hun top-5. Door ruilen zouden honderden kinderen méér op de school van de eerste keuze terechtkomen, stelden ouders. Gemeente en scholen vreesden echter chaos en verboden ruilen.

De rechter oordeelde gisteren dat het ruilverbod „niet maatschappelijk onaanvaardbaar” is. Ze toonde begrip voor de „grote teleurstelling” dat niet alle kinderen op de school van hun keuze terechtkunnen, maar liet de nadelen van ruilen zwaarder wegen. Volgens de rechter is het systeem dan niet langer consistent en is geen sprake meer van gelijke kansen. „Zo zijn er leerlingen die toevallig geen aantrekkelijke plaats te bieden hebben en leerlingen die zich tot op heden buiten de ‘ruilhandel’ hebben gehouden en genoegen hebben genomen met hun tweede of derde keuze, maar die wellicht ook zouden willen ruilen.”

Ouders reageerden negatief op het oordeel. Ook advocaat Esther Sprenkeling, die de zaak namens de ouders aanspande en wier dochter op de school van haar vijfde keuze werd geplaatst, is „zéér teleurgesteld”.

Sommige ouders sturen hun kind nu naar een privéschool of een school buiten de stad, zegt Sprenkeling.