Recordaantal bootmigranten Middellandse Zee: 137.000

Syrische vluchtelingen die ronddobberen bij de kust van Kos in Griekenland, zoeken hulp door een groene laser naar de lucht te richten.
Syrische vluchtelingen die ronddobberen bij de kust van Kos in Griekenland, zoeken hulp door een groene laser naar de lucht te richten. Foto EPA / Yannis Kolesidis

Een recordaantal van 137.000 bootmigranten is de eerste helft van dit jaar de Middellandse Zee overgestoken in een poging Europa te bereiken. Dat is een stijging van 83 procent vergeleken met het eerste semester van 2014, hebben de Verenigde Naties vanochtend bekendgemaakt.

De stroom migranten, van wie er veel vluchten voor de verschillende conflicten in het Midden-Oosten en Afrika, neemt waarschijnlijk deze zomer verder toe, schrijft VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Vorig jaar gebeurde dat ook. Van 75.000 migranten in het eerste half jaar, was dat aantal tegen het einde van het jaar gestegen tot 219.000.

“Europa wordt geconfronteerd met een vluchtelingencrisis op zee die historische proporties aanneemt”, schrijft UNCHR. Eenderde van de vluchtelingen die aankwamen in Italië of Griekenland was afkomstig uit Syrië, waar een burgeroorlog woedt. Na Syrië komen de meeste migranten uit Afghanistan en Eritrea. De VN wijzen erop dat het gros van deze migranten in aanmerking komt voor een vluchtelingenstatus, waardoor ze recht zouden hebben op een (tijdelijke) verblijfsvergunning.

De UNHCR maakte een kaart van Europese landen waar de meeste mensen aankomen.

UNHCR

UNHCR

Het aantal mensen dat de oversteek naar Europa niet overleefde steeg in april dit jaar naar recordhoogte, maar de stijging vlakte de afgelopen twee maanden weer af. Tussen januari en maart zijn er 479 migranten verdwenen of verdronken. In de eerste drie maanden van 2014 waren het er nog 15.

Nadat in april een schip met 900 bootvluchtelingen was omgeslagen, waarbij bijna alle opvarenden omkwamen, noemden regeringsleiders het een “onmiddellijke prioriteit” om meer rampen te voorkomen. De leiders van de lidstaten van de Europese Unie werden het vorige week na lang onderhandelen eens over de verspreiding van 60.000 vluchtelingen de komende jaren in verschillende lidstaten. Het gaat om 40.000 vluchtelingen uit Syrië en Eritrea die nu in Italië en Griekenland aankomen en 20.000 migranten die buiten de EU verblijven.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen gaven vorige week groen licht voor militaire actie tegen de mensensmokkelaars in het Middellandse Zeegebied. Van de bewindslieden mag fase één in werking treden: met vliegtuigen, schepen en drones informatie verzamelen over de werkwijze van de smokkelaars voor de Libische kust.

Lees ook: Europa trekt weer muren op (€), over hoe de vluchtelingencrisis het asielbeleid, de Schengenzone en onderling vertrouwen in de EU onder druk zet.