Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

‘Provincie Limburg publiceert declaratiebonnen niet meer volledig’

De Provincie Limburg openbaart voortaan alleen nog maar de eindbedragen van declaraties van de provinciebestuurders. De details van de bonnetjes worden weggelakt om zo ‘interpretatieproblemen’ te voorkomen. Dat schrijven de Limburgse media vandaag.

Het Limburgse Provinciehuis, het Gouvernement.
Het Limburgse Provinciehuis, het Gouvernement. Foto: ANP / Marcel van Hoorn

De Provincie Limburg openbaart voortaan alleen nog maar de eindbedragen van declaraties van de provinciebestuurders. De details van de bonnetjes worden weggelakt om zo ‘interpretatieproblemen’ te voorkomen. Dat schrijven de Limburgse media vandaag.

De aanpassing van de publicatieregels vloeit voort uit het aftreden van VVD-Kamerlid Mark Verheijen begin dit jaar. Hij stapte op nadat er ophef was ontstaan over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde voor Limburg. Uit onderzoek van NRC Handelsblad was gebleken dat hij duizenden euro’s ten onrechte had gedeclareerd.

Volgens de Limburgse kranten vinden de huidige provinciebestuurders dat Verheijen ten onrechte is weggezet als “graaier”. De kranten schrijven:

“Hij was soms een sloddervos, maar zeker geen graaier, is de stellige overtuiging van het college van Gedeputeerde Staten. Verheijen is het slachtoffer van zijn eigen slordigheid geworden.”

Om te voorkomen dat ze zelf in de toekomst ook slachtoffer kunnen worden van een verkeerde interpretatie, heeft Gedeputeerde Staten het systeem op de schop gegooid. Gedeputeerde Ger Koopmans wordt door de kranten geciteerd:

“Wij gedeputeerden moeten besturen. We moeten banen creëren. En als we dat goed willen doen, moet niet iedereen met alles meekijken. Bovendien bleek dat het met het hele systeem dat we hanteerden om dienstritten te administreren simpelweg onmogelijk was op een heldere manier inzage te geven. Daarom moest de regeling op de schop.”