Pensionado’s op huizenjacht

Ruth en Alex, al 36 jaar een charmant koppel, overwegen hun appartement in Brooklyn te verkopen. Door gentrificatie valt er een miljoen dollar te verdienen aan hun uitzicht op de Brooklyn Bridge, en de bejaarde schilder Alex heeft straks wellicht een lift nodig: de Amerikaanse filmtitel is 5 Flights Up. Dus regelt opgefokte makelaar Lily een open huis, gaan ze zelf op huizenjacht en fladdert vreemd volk binnen terwijl de marktwaarde keldert door paniek over een mogelijke terrorist.

Eerder dan een verhaal, biedt Ruth and Alex een portret van een warm, raciaal gemengd stel met flashbacks naar de jaren zestig en zeventig. Regisseur Loncraine zet hun filosofische, geamuseerde joie de vivre af tegen een dolgedraaide wereld die niet beseft waar het echt om draait. Een film die zijn doelgroep, babyboomers, feliciteert met hun idealisme. Maar hoe innemend Morgan Freeman ook kan zijn, het valt niet mee wakker te blijven bij een verhaal dat zo bedaard en conflictloos richting eindtitels kabbelt.

    • Coen van Zwol