OM: Arubaanse arrestant kwam om door politiegeweld

Familieleden en vrienden van Mitch Henriquez hebben bloemen gelegd in het Zuiderpark.
Familieleden en vrienden van Mitch Henriquez hebben bloemen gelegd in het Zuiderpark. Foto ANP / Bart Maat

De dood van de Arubaan Mitch Henriquez is zeer waarschijnlijk het gevolg van politiegeweld. Dat zei hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie in Den Haag vandaag tijdens een persconferentie. De vijf agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Henriquez worden verdacht van betrokkenheid bij zijn overlijden.

Uit de voorlopige sectie op het lichaam van de 42-jarige Henriquez is gisteren gebleken dat hij door zuurstoftekort om het leven is gekomen, zo stelt Nooy. Ze zei daarover:

“Dat zuurstoftekort is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door het optreden van de politie. Er zijn geen andere verklaringen gevonden voor het zuurstoftekort.”

Ook liet Nooy weten dat er tijdens de sectie geen aanwijzingen voor overmatig drank- of drugsgebruik zijn gevonden in het lichaam van Henriquez. Die eerste conclusies van het onderzoek noemde de hoofdofficier “heftige bevindingen”. Volgens Nooy vereist de fatale arrestatie in het Haagse Zuiderpark nu eerst “zeer zorgvuldig onderzoek”.

Agenten verdacht en op non-actief

De vijf agenten die direct betrokken waren bij de arrestatie zijn daarin als verdachte aangemerkt, stelt Nooy. Ze worden voorlopig alle vijf verdacht van hetzelfde: betrokkenheid bij het overlijden van Henriquez. Of alle agenten een even grote rol hebben gespeeld, kon Nooy nog niet zeggen. Dat moet uit het onderzoek blijken.

De Haagse korpschef Paul van Musscher liet weten dat de vijf agenten per direct op non-actief zijn gezet. Die stap leek de politiebaas “nu passend”. Van Musscher betoonde nogmaals zijn medeleven aan de nabestaanden. Hij zei:

“Het is verschrikkelijk als een verdachte door een aanhouding om het leven komt. Dit is hard aangekomen bij ons.”

Burgemeester maant tot kalmte

Mitch Henriquez kwam zaterdagavond om het leven toen hij hardhandig werd gearresteerd. Hij riep bij zijn aanhouding dat hij een wapen had en verzette zich tegen zijn aanhouding, aldus hoofdofficier Nooy. Henriquez was op familiebezoek in Nederland en was daar aanwezig bij het muziekfestival Night at the Park.

Na de dood van de Arubaan was het twee nachten onrustig in Den Haag. Maandagnacht liepen de demonstraties zelfs uit op rellen, waarbij ruiten werden ingegooid en bushokjes werden vernield. Ook werd de politie bekogeld met stenen en vuurwerk. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag riep zijn stad vandaag opnieuw op om “de kalmte te bewaren”.

De onvrede in Den Haag is overigens niet alleen gericht op de vijf betrokken agenten, zo laat de politie via Twitter weten. Ook andere agenten, die niets met het incident te maken hadden, krijgen te maken met bedreigingen:

Twitter avatar PolDenHaag Politie Den Haag Veel agenten die niet betrokken waren bij incident afgelopen zaterdag ontvangen bedreigingen. Bedreigingen zijn ontoelaatbaar en strafbaar.

Minister: schokkend nieuws

Minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) noemt de eerste uitkomsten van de het politieonderzoek in een reactie aan persbureau ANP “schokkend”. De minister wijst erop dat agenten wel geweld mogen gebruiken, maar dat dat proportioneel moet zijn. Wat er met Henriquez is gebeurd, is volgens de bewindsman “niet de bedoeling”. Van der Steur pleit nu voor een “onafhankelijk en zeer zorgvuldig” onderzoek.

Als het aan GroenLinks ligt, komt het onderzoek overigens niet alleen in handen liggen van de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie. Kamerlid Liesbeth van Tongeren laat in een reactie weten dat zij ook de Nationale Ombudsman en de Inspectie voor Veiligheid en Justitie wil betrekken.

Van Tongeren zegt “diep geschokt” te zijn over het geweld bij de politie. En ze is niet de enige: ook Ahmed Marcouch van de PvdA vindt het foutief optreden van de politie “schokkend en ongelofelijk treurig”. Politiebond ACP wil niet inhoudelijk reageren zolang de zaak nog loopt:

“We willen aangeven dat onze eerste zorg nu gaat naar de betrokken collega’s.”

De andere politiebond, NPB, denkt er echter over na om de geplande politieacties voor de komende tijd op te schorten, zo laat penningmeester Albert Springer weten. Vanavond gaat de bond in overleg met de andere bonden. Ook hierop wilde ACP niet reageren.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen BREAKING: Politiebond NPB overweegt opschorten politieacties na Mitch, zegt penningmeester Albert Springer. Vanavond overleg tussen bonden.
    • Joost Pijpker