Opnieuw protest in Schilderwijk, ‘onrustig rondom Hobbemaplein’

Het politiebureau aan de Heemstraat, waarvoor al dagen wordt gedemonstreerd. Foto ANP / BART MAAT

In de straten rondom het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk is het voor de derde nacht op rij onrustig. Nadat demonstranten waren weggestuurd bij het nabijgelegen politiebureau werd er met vuurwerk en stenen gegooid en heeft de ME charges uitgevoerd. Demonstranten uitten net als eerder deze week hun woede over de dood van Mitch Henriquez.

Eerder vanavond verzamelden circa 200 demonstranten zich voor een politiebureau in de Schilderswijk in Den Haag. Het ging er in het begin rustig aan toe, op wat felle discussies na. Nadat de politie de jongeren wegstuurde bij het Hobbemaplein, ontstonden er opstootjes.

Er zijn twee pinautomaten vernield en er sneuvelden ruiten. Op de Hobbemastraat ging een stapel pallets in vlammen op.

Update 00.50 Voor NRC is Kim Bos in de Schilderswijk

“Het is een kat-en-muisspel tussen ME en demonstrerende jongeren. De ME drijft de jongeren uiteen, waarna ze zich verderop verzamelen. Er wordt geschreeuwd, ik zie veel rondrijdende scooters en hoor getoeter van auto’s. De hele avond is er vuurwerk afgestoken.”

Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Heemstraat, bij politiebureau, nu relatief rustig. Agent zegt Hobbemaplein+omliggende straten ook. Wel veel lawaai. http://t.co/kZi8IdU0sW

Update 22.07 uur:NRC-verslaggever Kim Bos:

“De ME arriveerde om demonstranten uiteen te drijven. Dat gebeurde zonder geweld. Inmiddels is de ME weer vertrokken en staan plukjes mensen verspreid rondom het plein. Demonstranten worden gesommeerd om weg te gaan bij het politiebureau.”

Ongewapend, toch belaagd

Henriquez kwam afgelopen week door politiegeweld om het leven in het Haagse Zuiderpark. Toen hij terugkwam van een festival werd hij belaagd door agenten, die zeggen dat hij had geroepen dat hij een wapen had. Henriquez stierf door verstikking en bleek ongewapend.

Maandagavond braken bij het politiebureau aan De Heemstraat rellen uit. Ook de avond en nacht erna was het onrustig in de Schilderswijk. De politie heeft enkele tientallen mensen gearresteerd.

    • Casper van der Veen
    • Sjoerd Klumpenaar