Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Ongeboren kind moet vaker onder toezicht gesteld kunnen worden’

Een aanstaande moeder laat haar zwangere buik beschilderen tijdens de Negenmaandenbeurs twee jaar geleden.
Een aanstaande moeder laat haar zwangere buik beschilderen tijdens de Negenmaandenbeurs twee jaar geleden. Foto ANP/ Robin Utrecht

Ongeboren kinderen moeten vaker en eerder onder toezicht worden geplaatst als moeders roken of drinken tijdens hun zwangerschap. Daarvoor pleit de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming in een advies dat het vandaag naar de ministeries van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid heeft gestuurd.

De Raad wil dat expliciet in de wet wordt opgenomen dat ongeboren kinderen onder toezicht gesteld kunnen worden. Steeds meer onderzoek wijst uit dat drinken en roken tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor het kind.

Huidige situatie niet genoeg

Maar ook in andere risicovolle omstandigheden, zoals psychische problematiek en huiselijk geweld, kan het nodig zijn dat ouders gedwongen worden de risico’s voor hun kind te verkleinen. De huidige beschermingsmaatregel is niet afdoend, schrijft de Raad.

Hulpverlening, al dan niet gedwongen, vindt nu vooral plaats na de 24ste week van de zwangerschap, heeft de Raad geconstateerd. Deze grens wordt gehanteerd door hulpverleners, omdat tot die tijd abortus nog mogelijk is. In de praktijk blijkt dat rechters zelden een OTS (ondertoezichtstelling) toekennen vóór die tijd. Maar schade voor het ongeboren kind kan ook al in de eerste 24 weken ontstaan.

Download het hele advies van de Raad (pdf).