Samenvoegen politieregio’s tot Nationale Politie gaat drie jaar langer duren

Het samenvoegen van de 26 politieregio’s tot één Nationale Politie neemt drie jaar langer in beslag. Ook wordt het budget voor de omvorming verdubbeld naar 460 miljoen euro. Dat meldt Nieuwsuur vandaag op basis van nog vertrouwelijke documenten van minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie).

Hoofdkantoor van de (Nationale) Politie.
Hoofdkantoor van de (Nationale) Politie. Foto ANP / VALERIE KUYPERS

Het samenvoegen van de 26 politieregio’s tot één Nationale Politie neemt drie jaar langer in beslag. Ook wordt het budget voor de omvorming verdubbeld naar 460 miljoen euro. Dat meldt Nieuwsuur vandaag op basis van nog vertrouwelijke documenten van minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie).

De minister schetst een gespannen sfeer onder de 65.000 medewerkers van de Nationale Politie, omdat zij niet weten waar ze aan toe zijn. Na tweeënhalf jaar reorganiseren is de Nationale Politie nog steeds niet op orde. Zo is nog lang niet alles geregeld rondom de ICT en administratie. Ook zijn de kennis en kwaliteit van de recherche reden tot zorg. Dit alles leidt ertoe dat de politie niet voldoende kan inspelen op problemen in het land. Van der Steur:

“Er is te weinig ruimte voor lokaal maatwerk. De periode om de basis op orde te brengen wordt verlengd van twee naar vijf jaar,”

Van der Steur schrijft verderop in de brief dat hij wil dat burgemeesters meer te zeggen krijgen. Het extra geld dat wordt vrijgemaakt gaat onder meer naar het bijscholen van politiemedewerkers en het verbeteren van de ict-systemen.