‘NSA luisterde naast Merkel ook Duitse ministers af’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel Foto EPA / WOLFGANG KUMM

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft niet alleen de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgeluisterd, maar ook meerdere leden van haar ministersploeg. Dat blijkt uit documenten die vanavond zijn geopenbaard door Wikileaks. Onder meer de ministers van Financiën en van Economische Zaken werden afgetapt.

De zaak ligt gevoelig in Duitsland, omdat Berlijn en Washington nauwe bondgenoten zijn en hun inlichtingendiensten dikwijls samenwerken. Al eerder liet Merkel haar grote onvrede blijken vanwege het afluisteren van haar mobieltje. Nu blijken nog 69 andere telefoonnummers te zijn afgeluisterd door de NSA. Het schandaal doet veel oudere Duitsers denken aan de spionagepraktijken van de Oost-Duitse Stasi, die in de communistische DDR massaal burgers, maar ook politici in de gaten hield.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks RELEASE: The Euro Intercepts - US and UK bugged Merkel-Hollande plan for Greece #NSA #GCHQ https://t.co/PGWeOwKXJL http://t.co/ZbjxB6pyhR

Ook Frankrijk bespioneerd

Het afluisteren van Merkel door de NSA werd voor het eerst bekendgemaakt door klokkenluider en voormalig NSA-medewerker Edward Snowden. Naast Merkel werden veel andere bondgenoten van de VS afgeluisterd, waaronder drie Franse presidenten. Vorige maand lieten de Duitse openbaar aanklagers weten dat ze het onderzoek naar de telefoontap van Merkels mobieltje staken.

    • Casper van der Veen