Mensenhandel? Elke burger stelt zijn lichaam in dienst van de ander

UTRECHT, 2013 - Een prostituee aan het werk in een van de prostitutieboten aan het Zandpad. De bestuursrechter bepaalde dat de boten moeten sluiten.
UTRECHT, 2013 - Een prostituee aan het werk in een van de prostitutieboten aan het Zandpad. De bestuursrechter bepaalde dat de boten moeten sluiten. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Het zedelijk onderscheid tussen onbetaalde seks (liefdevol) en betaalde seks (liefdeloos) is betrekkelijk. De geslachtsdaad kent geen moraal, schrijft Adriaan Slooff.

Zowel de voor- als tegenstanders van prostitutie reageren vaak erg voorspelbaar, zoals onlangs nog Dick Pels (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) in de krant van 23 juni. Misbruik en uitbuiting komen immers voor in talloze beroepsgroepen, maar daarom schaffen we nog niet een hele beroepsgroep af. Bovendien is het zo dat iedereen die betaald werk verricht zijn lichaam in dienst stelt van de ander zonder dat er sprake is van bijzondere gevoelens.

Zoals de schilder zijn handen, de zanger zijn stem, de opticien zijn ogen, de musicus zijn oren en de voetballer zijn benen gebruikt, zo gebruikt de prostituee háár specifieke lichaamsdelen. Prostituees verkopen hun lichaam zoals topsporters en fotomodellen hun lichaam verkopen. Oók de actrice die beroepsmatig de liefde bedrijft.

Sterker: waar de prostituee het afgezonderd doet op een kamertje zonder kijklustigen, doet de actrice het op het witte doek voor miljoenen kijklustigen. In beide gevallen vindt er vleselijk contact plaatst tegen betaling zonder amoureuze gevoelens. Soms speelt de actrice zelfs de rol van prostituee, zoals Julia Roberts in Pretty Woman. Kortom, naarmate de representativiteit van ons lichaam belangrijker wordt, zal ons lichaam navenant meer een handelsobject worden.

Lees verder (€)

Adriaan Slooff is auteur van Vrouwen-emancipatie: doorbraak of inbraak?, onlangs uitgekomen bij uitgeverij Aspekt.