Beledigen van Mexico komt miljardair Trump duur te staan

De beledigingen aan het adres van Mexico – samengevat: ze sturen drugs, criminelen en verkrachters – die de zakenman Trump uitte in de speech waarin hij aankondigde zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen, dreigen uit te lopen op een fikse zakelijke sof voor de Amerikaanse miljardair en politicus in spe. Maar tegenover de zakelijke verliezen staat politieke winst. Trump bungelt nog steeds onderaan de lijst van de 15 kandidaten voor de Republikeinse partij, maar hij stijgt in de peilingen sinds zijn zakenrelaties hem in de ban doen.

Drie grote televisiezenders hebben de banden met Trump al verbroken: de Amerikaanse zender NBC, de grootste Spaanstalige zender Televisa, en de Spaanstalige Amerikaanse zender Univision. De Mexicaanse zakenman Carlos Slim blies een project van een van zijn bedrijven met een bedrijf van Trump af.

Geen van de zenders wil de Miss Universe-verkiezing, die Trump produceert, nog uitzenden. Gisteren sloeg Trump voor het eerst terug door bij de rechter een schadeclaim van 500 miljoen dollar bij Univision neer te leggen wegens onder meer contractbreuk en smaad. Volgens Trump worden zijn programma’s geboycot omdat de zender Hillary Clinton steunt.

De Miss Universe-verkiezing, die op 12 juli in St. Louis moet plaatsvinden, is zijn presentatoren kwijtgeraakt. „Vijftig van de mooiste vrouwen die je ooit gezien hebt zijn nu in Louisiana en ze zijn in de steek gelaten door NBC en Louisana”, reageerde Trump in een interview bij Fox News.

Trump gooide later nog olie op het vuur door te zeggen dat met Mexicaans geld een ‘hoge, hoge muur’ langs de grens met de VS gebouwd moet worden. Hij probeerde zakelijke én politieke winst te behalen met het halve excuus dat hij gisteren twitterde: ‘Ik ben dol op het Mexicaanse volk, maar Mexico is niet onze vriend. Ze vermoorden ons aan de grens en ze vermoorden ons als het om banen en handen gaat. VECHT!”