Microsoft is bijna klaar met de grote schoonmaak

In de aanloop naar het nieuwe besturingssysteem Windows 10 verwijdert Microsoft-baas Satya Nadella overtollige onderdelen van het bedrijf.

None
Illustratie Stella Smienk

Weet u zeker dat u deze onderdelen naar de prullenbak wilt verplaatsen? Ja/Nee.

Die waarschuwing zagen Windows-gebruikers jarenlang als ze bestanden weggooiden. Microsoft-topman Satya Nadella had geen bedenkingen toen hij deze week opnieuw twee onderdelen van zijn bureaublad verwijderde. Met de verkoop van een groot deel van de advertentietak en de kaarttechnologie van Bing Maps wil Microsoft zich concentreren op de belangrijkste divisies. Dat zijn kantoorsoftwarepakket Office, de servertechnologie en Windows 10, dat eind deze maand verschijnt. De Xbox-tak behoort voorlopig ook tot de kernactiviteiten.

Het past in de opruimwoede van Nadella, sinds anderhalf jaar aan het roer bij Microsoft. Hij is niet bang om afstand te doen van erfenissen van zijn voorganger Steve Ballmer en heeft net de grootste reorganisatie uit de geschiedenis van Microsoft afgerond, waarbij 18.000 banen geschrapt werden. Wat verdwijnt er allemaal in de prullenbak?

De advertentietak gaat naar AOL

Microsoft verkoopt het gros van de advertentieactiviteiten aan de Amerikaanse internetportal AOL, onderdeel van Verizon. In ruil daarvoor schakelt AOL over op zoektechnologie van Microsoft Bing en gaat het contract met Google de deur uit. AOL wil ook de 1.200 medewerkers van Microsofts advertentieafdeling overnemen.

De verkoop van AOL betekent het einde van de jarenlange pogingen om Google bij te benen op de advertentiemarkt. Microsoft deed in 2008 zelfs een poging om Yahoo over te nemen voor 45 miljard dollar. De online-activiteiten bleven altijd een verliespost. Microsoft blijft nog wel advertenties bij zoekresultaten in Bing verkopen, maar AOL gaat advertenties verkopen op MSN-sites en Xbox-spelcomputers.

Kaarttechnologie gaat naar Uber

Microsoft verkoopt een belangrijk deel van de kaarttechnologie (Bing Maps) aan taxidienst Uber, dat wil uitgroeien tot een logistieke dienst. Ook stappen honderd kaartspecialisten van Microsoft over naar Uber.

Tot nu toe baseert Uber zich op Google Maps. De afstand met Google, een van de investeerders in Uber, groeit nu Google zijn eigen bezorgdienst wil beginnen en – net als Uber – aan zelfrijdende auto’s sleutelt. Onmisbaar voor de zelfrijdende auto is de digitale kaart met hoge resolutie. Microsoft gebruikt de kaarten van Here (nu nog onderdeel van Nokia). Uber heeft interesse in Here en probeert ook zelf een kaart samen te stellen met informatie van de miljoenen Uber-auto’s die rondrijden.

Oude leiders verdwijnen

Vorige week kregen voormalige leidinggevenden bij Microsoft te horen dat ze konden vertrekken. De meest opvallende ontslagbrief was die aan Stephen Elop. Deze Canadees leidde vroeger Microsofts zakelijke softwaretak, werd de eerste niet-Finse baas van Nokia en werd na de overname van Nokia’s smartphonetak in 2013 weer teruggehaald naar Microsoft. Elop wordt opgevolgd door Terry Myerson, die de Windows en Device Group gaat leiden – alle hardware die op Windows draait, inclusief Xbox, de Surface-tablets en Microsofts eigen smartphones. Ook de Hololens, een bril die een virtuele laag over de omgeving projecteert, moet door deze divisie ontwikkeld worden.

Adieu, Internet Explorer

In Windows 10, dat vanaf eind deze maand te koop is, verdwijnen belangrijke onderdelen. Internet Explorer, sinds de jaren negentig de meest gebruikte webbrowser, wordt vervangen door een nieuwe browser (Edge heet die, zodat het beroemde ‘e’-logo kan blijven).

In Windows 10 wordt ook de verregaande verbouwing van Windows 8 teruggedraaid en kunnen gebruikers makkelijker de vertrouwde Startknop en het bureaublad terugvinden. Andere Microsoft-producten die verdwenen: afgelopen najaar verving Skype – een aankoop uit 2011 – de zakelijke chatsoftware Lync. Ook Windows RT (een afgeslankte variant van Windows voor ARM-chips) sneefde. Die beslissing werd genomen nadat Microsoft 900 miljoen dollar moest afschrijven op een eigen tablet met Windows RT

Ruimte voor iets nieuws

Nog een dogma dat onder Nadella’s supervisie verdween: niet langer houdt Microsoft zijn beste producten voor het Windows-besturingssysteem. Beloftevolle applicaties voor smartphones komen meteen voor Apple iOS en Android uit. Windows op mobiele telefoons heeft amper marktaandeel veroverd. Dat wil niet zeggen dat andere Microsoft-software niet kan scoren op mobiele telefoons en tablets. Om die reden kocht Microsoft afgelopen maanden populaire apps als Wunderlist, Sunrise en Accompli; na zo’n grote schoonmaak is er weer ruimte voor iets nieuws.

    • Marc Hijink