Meer NS’ers betrokken bij fraude in Limburg

In totaal zeven werknemers van NS zijn op non-actief gesteld of anderszins gestraft voor hun betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat blijkt uit een brief van minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) aan de Tweede Kamer.

Tegen de medewerkers zijn „arbeidsrechtelijke maatregelen” getroffen op grond van het – nog niet definitieve – onderzoek van advocatenkantoor De Brauw naar de aanbesteding. NS-dochter Qbuzz maakte zich schuldig aan bedrijfsspionage door via een schijnconstructie een medewerker van concurrent Veolia in te huren. Tot nu toe was bekend dat drie directeuren van NS-dochters Qbuzz en Abellio op non-actief zijn gesteld. Qbuzz-oprichter Leon Struijk raakte zijn contract als adviseur kwijt.

De objectiviteit en de werkwijze van De Brauw liggen na publicaties van Het Financieele Dagblad onder vuur, omdat het kantoor NS bijstond bij het onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt naar klachten van concurrent Veolia over machtsmisbruik door NS bij de aanbesteding. D66 en VVD stelden Dijsselbloem vragen over de dubbelrol van De Brauw. Het kantoor zorgde er met procedures voor dat publicatie van het ACM-rapport maandenlang werd vertraagd. De tegenstrijdige belangen van De Brauw bij verschillende NS-opdrachten leiden nu tot maatregelen om de onafhankelijkheid te garanderen, blijkt uit de brief van Dijsselbloem en een reactie van De Brauw.

Zo vraagt Dijsselbloem een second opinion over het Limburg-onderzoek van De Brauw. De Brauw zal geen onderzoek doen naar andere aanbestedingen waaraan NS of een NS-dochter meedoet.

De Brauw heeft zelf een ‘verificator’ – oud-rechter Wil Tonkens – aangesteld om te oordelen over de objectiviteit van het NS-onderzoek. Martijn Snoep, managing partner van De Brauw: „Het is in het belang van onze cliënt en van ons dat iedere twijfel over de gedegenheid van ons onderzoek wordt uitgesloten.”

Dijsselbloem kondigt naar aanleiding van de fraude een grootschalig onderzoek aan naar integriteit en ethiek binnen NS. Onderzoeksbureau Alvarez & Marsal gaat alle procedures binnen NS analyseren. Het onderzoek betreft de hele organisatie, inclusief dochters en de raad van bestuur. De uitkomst wordt in september of oktober verwacht. Voor de zekerheid wordt voor het onderzoek een onafhankelijke controleur aangesteld.

    • Mark Duursma