Meer feedback graag (en meer geld)

Hoogopgeleide zzp’ers zijn tevreden met hun werk, als ze tenminste weten wát ze moeten doen. Ze vinden opdrachtgevers vaak onduidelijk, blijkt uit nieuw onderzoek.

illustratie tomas schats
illustratie tomas schats

Hoogopgeleide zzp’ers zijn tevreden over hun werk ondanks dat er veel misgaat. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburg University en zelfstandigenplatform ZiPconomy.

In het onderzoek dat gisteren verscheen, geven 915 hoogopgeleide zelfstandige professionals en 90 mensen die hen geregeld inhuren hun visie op goed opdrachtgeverschap.

De ondervraagden zijn professionals die er vaak bewust voor hebben gekozen om als zzp’er te werken – negen op de tien deelnemers zien zichzelf in de toekomst nog als ondernemer. Ze hebben een gemiddelde jaaromzet van 100.000 euro met een uurtarief van 90 euro.

Bij het onderzoek valt op dat de non-profitsector bijna de helft van alle interim-professionals inhuurt. Denk bijvoorbeeld aan zzp’ers voor de overheid (111), semi-overheid (52), gemeenten (66), onderwijs- (26) en zorginstellingen (62). In het bedrijfsleven huurt met name de financiële sector (106) zzp’ers in.

De respondenten oordelen positief over de opdrachten die ze uitvoeren voor hun werkgevers: die passen vaak goed bij hun ervaring, ze kunnen autonoom werken en zien hun opdrachten als een goede aanvulling voor hun portfolio. Het rapportcijfer is een 7,9.

Maar er kan ook veel beter. Zo zijn opdrachten bijvoorbeeld onduidelijk omschreven, vinden de ondernemers. Ze vinden het bovendien onhandig wanneer een concreet geformuleerd eindproduct mist, en dat gebeurt geregeld. Daarnaast valt de financiële beloning van de opdracht tegen en is de financiële zekerheid die de opdracht biedt beperkt, volgens het onderzoek. De ondernemers geven ook aan dat zij graag meer feedback zouden krijgen, zowel over het afgeleverde project als over de samenwerking met de ondernemer zelf. Ten slotte is er in veel gevallen sprake van een forse afstand tussen de woonplaats en de plaats waar de opdracht wordt uitgevoerd.

Is er zoiets als zzp-recht nodig om de hierboven beschreven problemen op te lossen? Volgens hoogleraar sociaal verzekeringsrecht Mies Westerveld niet: de meeste onderwerpen kunnen ondernemers bespreken of zelfs in hun contract vastleggen.

Maar, benadrukt advocaat en arbeidsrechtdocent Johan Zwemmer, de groep uit dit onderzoek is niet representatief voor alle zzp’ers: „Een groot deel zoals lopendebandmedewerkers is inwisselbaar en kan niet zeggen: jij hebt mij nodig, en daarom maak ik afspraken over hoe jij je tegenover mij gedraagt.”

    • Anna Vossers