Kiki’s droevige bijrolletje in een Tsjechische masterclass

Kiki Bertens beleefde de snelste nederlaag in haar carrière. Igor Sijsling werd van de baan gemept. Bijltjesdag? Nee, Robin Haase won.

De Tsjechische Petra Kvitová slaat Kiki Bertens in 35 minuten van het centrecourt. Bertens: „Ik denk niet dat ik hier vandaag iets anders had kunnen doen.”
De Tsjechische Petra Kvitová slaat Kiki Bertens in 35 minuten van het centrecourt. Bertens: „Ik denk niet dat ik hier vandaag iets anders had kunnen doen.” Foto EPA/ANDY RAIN

Drie Nederlandse tennissers speelden gisteren in de eerste ronde op Wimbledon, met wisselend resultaat. Een verslag van uur tot uur.

13:00 uur Kiki Bertens draait als eerste het centrecourt van Wimbledon op, schuin langs de ‘Royal Box’. Ze kijkt uit over een zee met hoedjes, stijlvol als de Engelsen zijn gekleed. Achter haar wandelt de Tsjechische Petra Kvitová, de titelverdedigster en nummer twee van de wereld. Een slechtere loting kon bijna niet voor Bertens. Bij het inslaan is te horen hoe zuiver de twee de ballen raken, geholpen door de goede akoestiek op de machtige hoofdbaan.

13:45 uur Hoe hard kan een afstraffing zijn? In cijfers ziet dat er ongeveer zo uit: 35 minuten tennis, 48 van de in totaal 61 punten verloren en een tweede set waarin Bertens één puntje pakt op de service van Kvitová – een dubbele fout. Slotsom: 6-1 en 6-0. Droevig Nederlands bijrolletje in een masterclass van de Tsjechische machine. Een snelheidsrecord is het duel niet op Wimbledon, dat werd gevestigd in 1939 toen de Amerikaanse Alice Marble de Duitse Hilde Sperling in negentien minuten versloeg. Bij het net zegt Bertens tegen Kvitová: „Goed gespeeld, succes verder.”

14:07 uur Igor Sijsling komt met een grote pleister op zijn linkerknie baan vijf opgelopen. Het is het resultaat van een zware, vijf sets durende worsteling in de laatste kwalificatieronde eind vorige week. Die won de fysiek kwetsbare Amsterdammer, waardoor hij nu in het hoofdtoernooi tegen Sam Querrey mag spelen. Spelen is eigenlijk niet het woord, het is eerder toekijken bij het servicegeweld van de bijna twee meter lange Amerikaan. Die opent het duel met een ace.

14:45 uur „Het was een kutloting”, zegt Kiki Bertens op de persconferentie. Ja, het is de snelste nederlaag in haar carrière, zegt ze nog opvallend vrolijk. Ze berust in haar rol als ballenaangever: „Ik denk niet dat ik hier vandaag iets anders had kunnen doen.” Ze heeft een beetje kunnen genieten van haar debuut op het centrecourt, met name van de gangentocht richting de baan. „Ik heb mooi rond kunnen kijken. Voor mijn gevoel duurde die wandeling langer dan heel de wedstrijd.” Dit duel snel vergeten, en door met trainen, luidt Bertens’ plan.

15:27 uur Boem, dat is ace nummer dertig van de eendimensionale hardhitter Sam Querrey. 7-5, 6-3 en 6-4. Exit Sijsling. Het klinische duel mist elke vorm van drama en emotie. Voor iedereen is het maar beter dat het na 80 minuten klaar is. Sijsling schiet meteen weg, met zijn grote rode tennistas op zijn rug. Kleine twee uur tennis met twee Nederlanders op de baan deze dinsdag – vijf sets verloren, nul gewonnen. Nederlandse bijltjesdag dreigt.

15:41 uur Als Sijsling neerdaalt in de kleedkamer, begint Robin Haase met warmspelen op baan zeven. Hij treft de linkshandige Colombiaan Alejandro Falla, een goede speler op gras. Haase oogt gretig, er zit overtuiging en diepte in zijn slagen. Hij heeft een prima voorbereiding gehad op Wimbledon, met een halvefinaleplaats op het gras in Rosmalen. In deze vorm moet hij qualifier Falla – nummer 130 van de wereld – kunnen hebben.

15:55 uur „Ik was als het ware ballen aan het rapen”, zegt Sijsling over de servicedominantie van zijn tegenstander. Sijsling bewoog slecht, liet lobjes lopen. „Ik voelde me niet zo vrij om te bewegen.” Het is het gevolg van de beperkingen door de knieblessure – Sijsling heeft een jumper’s knee die af en toe opspeelt.

Dat is niet zijn enige probleem, hij heeft moeite zich te motiveren voor kleine toernooien. Mede om die reden is Sijsling de laatste maanden afgezakt naar de 170ste plek op de ranglijst. Zo verloor hij half juni in de kwalificatie van een challengertoernooi in het Engelse Ilkley van de nummer 417. Pijnlijk. „Daar sta ik met een andere attitude op de baan”, zegt hij. „Dat is mijn fout.”

17:25 uur Oud-winnaar Richard Krajicek komt kijken op baan zeven, en ziet dat het goed is. „Come on”, schreeuwt Haase na een mooie backhandpassing, waarmee hij de derde set wint en op 2-1 komt. Het werkt als een bevrijding. Veertig minuten later heeft hij de wedstrijd binnen: 6-2, 3-6, 6-4 en 6-2. Zijn tegenstander in de volgende ronde is dan al bekend: de Britse thuisfavoriet Andy Murray.

18:50 uur Opeens zitten er zo’n tien Britse journalisten bij de persconferentie van Haase – nieuwsgierig als ze zijn naar de volgende tegenstander van Murray. Eerdere wedstrijden tussen de twee waren vaak spectaculair en fysiek slopend, met een onderling resultaat dat in het voordeel is van Murray (3-1). De clash tussen de leeftijdsgenoten – beiden zijn 28 – staat gepland voor morgen. Kan Haase de Murray-mania vroegtijdig verpesten door te stunten? Dat is niet uitgesloten, zegt hij. „Als ik blijf spelen zoals ik heb gedaan en geen verval heb, en beter serveer dan vandaag, dan weet je het nooit. Hij zal heel goed moeten zijn om van mij te winnen.”

    • Steven Verseput