Kat die spoorlijn redde heilig verklaard

FOTO AFP
FOTO AFP

Een Japanse kat die als stationsbeheerder fungeerde, is zondag onder grote belangstelling begraven – en heilig verklaard in de traditie van het Japanse Shintogeloof.

Tama, de lapjeskat die acht jaar geleden officieel tot spoorwegbeambte werd benoemd, trok als nationale en internationale beroemdheid duizenden toeristen, en zorgde dat een verlieslijdend spoorlijntje weer winstgevend werd.

Met haar speciaal voor haar gemaakte uniformpet en -jasje was ze een bezienswaardigheid in het stationsgebouw in Kishi, in de provincie Wakayama. Ze overleed 22 juni op zestienjarige leeftijd aan hartfalen. Tijdens de begrafenisceremonie dankten de spoorwegmanagers haar voor het redden van de spoorlijn. De president van de Wakayama Electric Railway benoemde Tama postuum tot ‘permanente erestationsmeester’. Hij zei dat ze de lokale economie bijna 10 miljoen euro had opgeleverd.

Duizenden fans lieten bloemen en blikjes tonijn achter voor de overleden kat. Sinds 2007 nam Tama haar intrek in het onbemande treinstationnetje van de spoorlijn. Het hoofd van de provincie Wakayama, Yoshinobu Nisaka, liet weten dat de traditie van een kat als stationspersoneel gehandhaafd blijft. Een andere kat, Nitama, is nu tot leerling-stationsmeester benoemd. (BBC)