Ik moet gewoon niet ziek worden

Herman Oeberius Kapteijn (53) is sinds vijf jaar zelfstandig vermogensadviseur. Hij woont met zijn vrouw, twee kinderen en twee honden in een koophuis in Heemstede. „Mijn inkomen werd gehalveerd.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Voordat ik als zelfstandig vermogensadviseur aan de slag ging, werkte ik op de beleggingsafdeling van de Rabobank. De manier van werken veranderde en de targets werden elk jaar hoger gesteld. Dat paste niet bij me. In 2010 heb ik er dan ook voor gekozen om daar weg te gaan, dat was mijn beste beslissing ooit. Via via kwam ik bij De Vries Investment Services terecht waar ik me kon aansluiten als zelfstandig adviseur. Ik kon zo samen optrekken met andere adviseurs en tegelijk mijn eigen klantenbestand opbouwen. Dat systeem werkte direct goed en de vrijheid om zelf vorm te kunnen geven aan mijn werk vind ik erg fijn. Nadeel van de stap naar zelfstandig ondernemen is dat mijn inkomen werd gehalveerd. Dat was wel even slikken met een koopwoning en zes opgroeiende pubers. Maar mijn vrouw heeft ook een baan en met wat aanpassingen zijn we toch door die periode heen gekomen.

Inmiddels is mijn inkomen bijna weer net zo hoog als dat het was bij de bank, hoewel ik daar natuurlijk ook een dertiende maand en een premievrij pensioen had. Dat heb ik nu niet meer, ik heb niet eens een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij de meeste verzekeringen moet je namelijk bijna dood zijn voordat je iets krijgt uitgekeerd en ze zijn enorm duur. Het is in mijn ogen een schijnzekerheid die je koopt. Ik maak me er niet zo’n zorgen over dat ik er nu geen heb, ik moet gewoon niet ziek worden.”

UIT

‘Wij zijn een samengesteld gezin en in 2008 hebben we daarom een huis gekocht waar we met z’n allen in konden wonen. Dat was redelijk op de top van de markt dus een groot deel van ons inkomen gaat nog steeds op aan wonen. Inmiddels zijn vier van de zes kinderen het huis uit en de jongste twee studeren nog. Dat we moesten bezuinigen toen ik voor mezelf begon, heeft ook invloed gehad op de kinderen. Als eerste is bijvoorbeeld de wintersportvakantie gesneuveld, dat vonden ze wel jammer. Toch hebben ze door die periode wel beter geleerd kritischer met geld om te gaan.

Wat betreft vaste lasten verdelen we de posten, ik betaal bijvoorbeeld de woonlasten. En omdat mijn klanten door heel Nederland zitten, is een auto voor mij onontbeerlijk. Die kosten komen daarom ook voor mijn rekening, ik kan het deels aftrekken van de belasting. Daarnaast fiets ik graag naar mijn kantoor in Hoofddorp, maar omdat ik 15 kilometer heen en weer toch iets te veel vond, heb ik een elektrische fiets gekocht. Ik kan het iedereen aanraden, je bent toch in beweging maar komt niet uitgeput aan.

Maar normaliter geef ik niet echt veel geld uit naast de maandelijkse lasten. We gaan weleens naar een concert of naar een toneelstuk en af en toe koop ik een boek. Soms een roman, maar meestal gaan ze over mijn werk of over spiritualiteit. Heel boeiend en ook behulpzaam voor mijn werk.”