Laatste poging van Griekenland wordt afgekeurd door Brussel

Met het water aan de lippen heeft Griekenland de EU gisteren om een nieuw hulpprogramma gevraagd en om een korte verlenging van het huidige, om een acuut faillissement af te wenden. Daarmee heeft premier Alexis Tsipras de crisis opnieuw een bizarre en dramatische wending gegeven.

Met een verlenging had Griekenland nog uitzicht gehad op 7,2 miljard euro voor het land gereserveerde internationale noodsteun. Maar de door Jeroen Dijsselbloem geleide Eurogroep wilde Griekenland gisteren niet tegemoetkomen – het vertrouwen in Tsipras is intussen te laag. Het gremium van ministers van Financiën uit eurolanden praat vandaag wel verder, over een nieuw programma.

Afgelopen vrijdag brak Tsipras onderhandelingen over EU-hulp nog af en schreef hij, onverwacht, een referendum uit over de eisen die eurolanden, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationale Monetair Fonds (IMF) hiervoor in ruil stellen. Die volksraadpleging, aanstaande zondag, wekt de toorn van EU-leiders, omdat Tsipras oproept de eisen af te wijzen. Daarmee is het de mogelijke opmaat geworden van een Grieks vertrek uit de eurozone (Grexit).

Gisteren volgde, opnieuw onverwacht, het nieuwe verzoek, dat samenviel met twee cruciale deadlines: de Griekse regering moest 1,6 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Tegelijkertijd liep het huidige, onvoltooide EU-hulpprogramma formeel om middernacht af en verviel de noodsteun. Klaus Regling, de baas van de EU-noodfondsen EFSF en ESM, noemde dat gisteren „spijtig”. Volgens hem had Griekenland „de meest gunstige leenvoorwaarden die ooit zijn verleend” aan een ‘probleemland’.

Griekse banken zijn door de escalatie van gebeurtenissen sinds maandag dicht; Grieken mogen 60 euro per dag pinnen. Zo’n 12.000 Grieken gingen gisteren de straat op om te protesteren tegen een Grexit.

Vorige week boden geldschieters zelf een verlenging aan, maar toen stopte Athene de onderhandelingen. Nu alsnog instemmen zou „gek” zijn, zei Dijsselbloem gisteren, gezien het negatieve stemadvies van Tsipras. Volgens Dijsselbloem zal Athene haar „standpunt” moeten veranderen, om de gesprekken over een nieuw programma wél te laten slagen.

    • NRC