Grieken bereid bod schuldeisers te accepteren, met aanpassingen

De Griekse premier Alexis Tsipras is toch bereid de belangrijkste voorwaarden te accepteren die schuldeisers afgelopen weekend in een reddingsplan hebben gesteld. Hij zou het bod met enkele aanpassingen accepteren, meldden de Financial Times en Bloomberg op basis van een brief van Tsipras.

Foto AFP / Aris Messinis

De Griekse premier Alexis Tsipras is toch bereid de belangrijkste voorwaarden te accepteren die schuldeisers afgelopen weekend in een reddingsplan hebben gesteld. Hij zou het bod met aanpassingen accepteren, meldden de Financial Times en Bloomberg op basis van een brief van Tsipras.

Journalist Peter Spiegel van de Financial Times heeft het document ingezien, en concludeerde na gesprekken met betrokkenen dat er toch nog veel hobbels moeten worden weggenomen.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Got my hands on new @atsipras letter conceding on almost all points. QUick story here: http://t.co/VsdKLnWw8M http://t.co/kHIVrvpOBi
Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Getting sig pushback from creditors on new @atsipras letter. #Greece still holding out on items amounting to “hundreds of millions” at least

Tsipras stuurde de twee pagina’s tellende brief gisteravond naar de trojka bestaande uit de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. De Griekse premier gaat onder meer dieper in op zijn onverwachte verzoek, gisteren, voor een verlenging van het Europese hulpprogramma en een derde steunpakket ter waarde van 29,1 miljard euro. In het voorstel vroeg de Griekse regering de eurolanden om nog twee jaar lang bij te springen. Dat geld zou afkomstig zijn uit het noodfonds ESM.

Zet op het schaakbord?

De woordvoerder van eurogroepvoorzitter Dijsselbloem bevestigt tegenover NRC dat de brief is ontvangen. De inhoud ervan wordt vanmiddag om 17.30 uur besproken tijdens het overleg van ministers van Financiën van de eurozone.

Het is nog niet gezegd dat hiermee een akkoord in zicht is tussen schuldeisers en Griekenland. Tot afgelopen vrijdag, toen Tsipras een referendum uitschreef, dachten de partijen dat ze steeds dichter bij elkaar kwamen. Het verschil tussen de geëiste hervormingen en bezuinigingen en wat de regering bereid was te doen, bleek uiteindelijk toch te groot.

De brief - en het lekken ervan - kan ook een nieuwe zet zijn van Tsipras op het onoverzichtelijke schaakbord van de onderhandelingen. Volgens ZDF-correspondent Stefan Leifert stuit het document juist op verzet. En Simon Nixon van de Wall Street Journal schrijft nu dat schuldeisers geen beweging meer zien voor het op zondag geplande referendum. De Duitse bondskanselier Merkel zegt nu ook dat er voor het referendum niet meer zal worden onderhandeld over een nieuw steunprogramma.

Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Tsipras-Brief aus der Nacht stößt bei Geldgebern auf Ablehnung. Eurogruppe offenbar einig, dass man ganz neu verhandeln muss. #Griechenland
Twitter avatar Simon_Nixon Simon Nixon Latest Tsipras letter opens up large new fiscal gaps while bank closures have hit DSA, I’m told. Creditors won’t now move before referendum.
Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Merkel: “We will wait for the referendum. Before the referendum no negotiations about a new bailout program can take place.” #Greece
Twitter avatar StefanLeifert Stefan Leifert Merkel: “We will wait for the referendum. Before the referendum no negotiations about a new bailout program can take place.” #Greece
Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Merkel sluit voorlopig deur voor verdere onderhandelingen. Wil eerst #Greferendum afwachten. Nu dus aan Grieken om ja tegen #EU te zeggen
    • Laura Klompenhouwer