Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Geen asiel Russische homo’s ondanks versoepeld beleid

Foto ANP/ Robin Utrecht

Ondanks een versoepeld asielbeleid voor Russische homoseksuelen, weigert Nederland in de praktijk nog steeds asielaanvragen van deze groep. Dat blijkt uit drie dossiers van asielzoekers van wie de verzoeken zijn afgewezen, die in handen zijn van NRC. Alle drie hebben zij geweld meegemaakt.

Eén van de dossiers betreft een 26-jarige jongen die in maart asiel aanvroeg. Hij verklaart over doodsbedreigingen en een incident in februari, waarbij hij in elkaar werd geslagen door politierekruten. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) noemt het incident “betreurenswaardig”, maar niet voldoende voor de conclusie dat hij bij terugkeer te maken zal krijgen met “ernstige schending van de grondrechten van de mens”. Volgens de IND kan de jongen elders in Rusland een nieuw leven opbouwen.

Vorig jaar versoepelde toenmalig staatssecretaris Teeven (Asiel, VVD) het beleid voor deze groep. Russische dat LHBT’s (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) hoeven niet langer aan te tonen dat ze in Rusland bescherming hebben gezocht bij de lokale autoriteiten. Russisch overheidspersoneel is namelijk onbereidwillig en zelfs “intolerant” is tegenover LHBT’s, zo schreef Teeven aan de Tweede Kamer.

Nu worden Russische LHBT’s teruggestuurd met andere redenen. Bijvoorbeeld dat het meegemaakte geweld niet heftig genoeg was, of dat het mogelijk is om elders in Rusland te gaan wonen. Moskou en Sint Petersburg zouden veilig genoeg zijn.

‘Bescherming nodig’

Dat bestrijdt Vluchtelingenwerk Nederland. “Als zij door hun geaardheid in de problemen zijn gekomen, hebben ze bescherming nodig in Nederland”, zegt een woordvoerder. Hij wijst op een rapport uit december van Human Rights Watch. Daarin staat dat homostellen ook in Moskou en Sint Petersburg regelmatig worden aangevallen.

Jaarlijks doen ongeveer tien Russische LHBT’s hier een asielvraag, volgens Vluchtelingenwerk. Cijfers over het aantal afwijzingen heeft de organisatie niet.
Morgen spreekt de Tweede Kamer over dit onderwerp. SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks zullen het kabinet oproepen om niet langer van Russische LHBT’s te verwachten dat zij in Moskou of Sint Petersburg kunnen wonen.

Een woordvoerder van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) zegt dat over Rusland op “zeer korte termijn” een nieuw ambtsbericht wordt opgesteld, waar de IND zijn beslissingen op baseert. “Dan wordt ook het beleid opnieuw bezien.”