Flipkart wil moeders als managers

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Om vrouwelijke consumenten beter te begrijpen, neemt Flipkart meer vrouwelijke werknemers aan. Tenminste, dat is de bedoeling van het gunstige voorwaardenpakket dat het bedrijf heeft bedacht.

Wie voor de webwinkel werkt krijgt zes maanden betaald verlof, met vier maanden flexibele werkmogelijkheden. Wie dat nog niet genoeg vindt, kan zelfs een jaar onbetaald verlof krijgen en terugkomen in een beschikbare baan.

En er is meer: in de laatste twee maanden van de zwangerschap krijgen vrouwen een reiskostenvergoeding van 600 rupee (8,47 euro) per dag. In de twee maanden voor, en twee maanden na de bevalling wordt er bovendien een parkeerplek voor ze gereserveerd. Flipkart maakt het nieuwe moeders zo gemakkelijk mogelijk en vergoedt zelfs de helft van de kosten voor kinderopvang.

De meeste Indiase bedrijven komen niet verder dan de drie maanden betaald zwangerschapsverlof die de wet voorschrijft. Maar het is in het belang van Flipkart om de vrouwen aan het bedrijf te binden, vertelt Deepali Tamhane, directeur product management.

In het vrouwensegment van de e-commerce is sprake van snelle groei. In India zitten we er bovenop. Zodra het bedrijf daarop voorbereid is, hebben we een sterke leiderschapspositie.

Flipkart wil vrouwen aantrekken in alle lagen van het bedrijf, maar vooral in leiderschapsposities. In de top zit bijvoorbeeld nog geen enkele vrouw. Ook dat gaat veranderen, zegt een bestuurder tegen Economic Times.

Export Indiase noodles mag wél

Nestle mag de Maggi noodles wel exporteren, maar niet in India zelf verkopen, zo heeft een rechter besloten. De noodles werden in India uit de schappen gehaald omdat er teveel lood in zou zitten. Maar Nestle vocht het bevel aan voor de rechtbank.

The Wall Street Journal geeft antwoord op de vraag waarom de noodles wel geëxporteerd mogen worden, terwijl ze niet goed genoeg zijn voor de Indiase markt. Het is simpel: de voedselautoriteit test geen producten die aan het buitenland worden verkocht. Het is aan de landen waar de noodles geïmporteerd worden, om te bepalen of ze geschikt voor consumptie zijn.

Singapore testte bijvoorbeeld de Indiase noodles nadat ze in India in opspraak raakten. De uitslag: de noodles waren veilig voor consumptie. De Amerikanen hebben al gezegd dat ook zij de geïmporteerde noodles gaan testen.

China schaft 45 A330’s aan

China heeft een flinke bestelling geplaatst bij Airbus. Premier Li Keqiang tekende de overeenkomst in het kantoor van zijn Franse collega. Het gaat om 45 A330’s, ter waarde van 9,87 miljard euro.

Er liggen plannen om later nog eens dertig toestellen te kopen voor 250 miljoen dollar per stuk. Als dat doorgaat heeft het hele contract een waarde van 16,16 miljard euro, rekende de South China Morning Post uit.

Volgens Airbus was de bestelling de grootste die er tot nu toe vanuit China geplaatst is voor A330’s. De verwachting is dat China de komende twintig jaar in totaal 5.300 A330’s zal aanschaffen.

De aanschaf is voor Airbus een opsteker. Er wordt namelijk al anderhalf jaar onderhandeld over een fabriek in de Chinese havenstad Tianjin, waar kleinere A320 afgemonteerd kunnen worden. Het project kost 150 miljoen euro en geeft Airbus een flink concurrentievoordeel.

    • Eefje Rammeloo