Oekraïne weigert Russisch gas

Oekraïne neemt vanaf vandaag geen gas meer af van het Russische Gazprom. Dat heeft het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz gisteren in een persbericht bekendgemaakt.

Oekraïne en Rusland kunnen het niet eens worden over de prijs. Gisteren leverden besprekingen in Wenen met de Europese Commissie niets op. De doorvoer van gas over het grondgebied van Oekraïne naar Europa en Turkije gaat gewoon door, zo laat Naftogaz weten.

Van oudsher kreeg Oekraïne gas tegen enorme kortingen, maar na het uitbreken van de oorlog in het oosten van het land verhoogde Moskou de prijs. Afgelopen oktober bereikten Rusland en Oekraïne een compromis over een ‘winterpakket’, met een korting van 100 dollar per 1.000 kubieke meter. Ditmaal wilde Moskou niet verder gaan dan 40 dollar korting. De Russische minister van energie Novak sprak gisteren van een „politieke beslissing” van Kiev. (NRC)