Opinie

    • Rob Overmeer

Een band met patiënten

Een stukje buiten stemt tot nadenken. Tussen zijn kippen vertelt Jens Graupner (51) dat hij graag een eigen praktijk als huisarts wil.

None

„Op dit moment heb ik een vrij bestaan. Ik ben huisartswaarnemer. Ik doe nacht- en weekenddiensten die andere huisartsen te koop aanbieden. Hiervoor heb ik gewerkt voor Artsen zonder Grenzen. Mijn laatste reis ging naar Nigeria. Daar heb ik mijn vrouw ontmoet en nu wonen we hier.

„Ik baal ervan dat ik me niet kan settelen als huisarts, het is heel moeilijk om een fulltime plaats te vinden. Ik ben al 51 jaar. Met een eigen praktijk kan ik pas aan het echte huisartsenwerk beginnen.

„Als huisarts bouw je een band op met je patiënten. Daar gaat het om. Dan krijg je veel meer zicht op de problemen en dan kan je iets bereiken bij mensen.

„Zodra het kan, ben ik buiten. Mijn tuin heeft iets boerderijachtig. Ik geef het keukenafval aan de kippen en krijg er eieren voor terug. De tuin ligt pal naast de spoorlijn van Leiden naar Utrecht. Ik ben aan het lawaai gewend. Eigenlijk hoor ik het niet meer. Het is hier zo fijn dat mijn vrouw en ik niet in een park gaan zitten socializen. We sluiten ons een beetje af. Ons leven speelt zich hier af. In ons eigen rijk.”

    • Rob Overmeer